Еврoпрокуратурата започва разследване на корупционния скандал "Колдо" в Испания

Става въпрос за многомилионни обществени поръчки за доставка на маски и медицински консумативи

Актуални новини
09:32 - 05 Март 2024
1749
Еврoпрокуратурата започва разследване на корупционния скандал "Колдо" в Испания

Европейската прокуратура обяви, че започва разследване по корупционния случай "Колдо", който разтърси през последните дни испанското правителство. Става въпрос за многомилионни обществени поръчки за доставка на маски и медицински консумативи по време на пандемията през 2020 година.


От Европейската прокуратура вече са получили част от информацията от органите, които отговарят за разпределението на европейски средства и от съдебната власт. "Въз основа на събраната информация беше решено официално да започне разследване за предполагаеми престъпления за присвояване на публични средства и търговия с влияние", в съответствие с националното законодателство и регламента на Европейската прокуратура, се казва в изявлението.

 
Договорите, подписани от здравните служби на Канарските острови и Балеарските острови за доставка на маски по време на пандемията от Covid-19 в така наречения случай "Колдо", ще бъдат основно проверени след получената "жалба от частно лице", заради която започна разследването.

Корупционният скандал избухна на 21 февруари с ареста на Колдо Гарсия, бивш съветник на бившия министър на транспорта Хосе Луис Абалос. Тогава управляващата социалистическа партия се дистанцира от Абалос, който беше дясната ръка на Санчес и го изключи от партията си, но той отказа да подаде оставка като депутат с аргумента, че само така ще докаже невинността си.

Самият Колдо е разследван като организатор на цялата схема за получаване на големи комисионни от хора във властта. Бившите регионални премиери на Балеарските и Канарските острови Франсина Арменгол и Анхел Виктор Торес, в момента са председател на Конгреса и министър на териториалната политика.

Въпреки многобройните призиви на опозицията и внесеното в понеделник официално искане за оставката на Арменгол, тя остана на поста си. Това предизвика недоволството на опозиционната Народна партия, според която "присъствието на Арменгол и Торес в обществения живот петни имиджа на страната" и "испанците не заслужават това наказание по отношение на европейската си репутация".