Евросоциалистите към ЕП: Обърнахте гръб на Унгария, не го правете и с България

Групата на Сергей Станишев с ярък призив към Брюксел да подкрепи протестите у нас

Свят
15:33 - 08 Октомври 2020
1679
Евросоциалистите към ЕП: Обърнахте гръб на Унгария, не го правете и с България

Преди днешното гласуване в Европейския парламент, Групата на Социалистите и демократите в Европарламента призова всички евродепутати да подкрепят българските граждани, които вече няколко месеца протестират по улиците в страната, със справедливи искания за независима съдебна система, прозрачност, върховенство на закона и демокрация.

Евродепутатите гласуваха по резолюция, която заема позиция по влошаващата се ситуация с върховенството на закона и основните права в България и призовава за солидарност с исканията на българските граждани.

Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), заяви:

„Свободата на медиите е основен елемент за наличието на силна демокрация. За трета поредна година България заема 111-то място според Световния индекс за свобода на печата, което категорично им отрежда последното място по този показател в ЕС. В България ставаме свидетели и на тревожна липса на отчетност в съдебната система, докато българският парламент непрестанно пренебрегва ролята си да гарантира контрол върху правителството, затънало в обвинения за корупция. Комбинацията от тези фактори води до токсична среда, в която общественото доверие е много ниско, а хората изразяват гнева си на улицата.

С тази резолюция искаме да хвърлим светлина върху влошаващите се върховенство на закона и основни права в България. С нея защитаваме 7 млн. български граждани, както го правим и за 10 милиона унгарци, а също така и 40 млн. поляци, защото ние всички сме граждани на Европа. Правим това за българите, подкрепяме битката им за справедливост, отчетност и демокрация.

Надяваме се, че евродепутатите от ЕНП няма да обърнат гръб на гражданите на България, а вместо това ще се присъединят към нас със силно послание за солидарност и подкрепа.“

Катарина Барли, докладчик от Групата на С&Д по резолюцията, заяви:

„Вече 3 месеца хората са по площадите в България. Те са недоволни от корупцията, липсата на разделение на властите и липсата на свобода на медиите в страната. 80% смятат, че корупцията е широкоразпространена в България, където журналисти описват силно политическо влияние в медиите. Налице са системни проблеми в съдебната система в България, засегнати от Европейския съд по правата на човека и Венецианската комисия, като например възможността главният прокурор да действа без каквато и да е била отчетност.

Това гласуване е послание към всички български граждани и гражданското общество в страната: подкрепяме вашите искания. Европейската комисия трябва да направи всичко по силите си, с всички налични средства, за да гарантира, че българското правителство спазва основните европейски ценности. Резолюцията е и послание към Групата на ЕНП: имате политическа отговорност, когато демокрацията, върховенството на закона и основните права са застрашени. Отворете си очите за действията на българското правителство заради всички европейски граждани.“