Евроспецове бистрят как да се разследва главният прокурор

Общество
16:05 - 26 Септември 2022
1622
Евроспецове бистрят как да се разследва главният прокурор

Представители на Венецианската комисия (Европейска комисия за демокрация чрез право, консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа) са в България на двудневно посещение, в рамките на което ще проведат серия от срещи с министъра на правосъдието Крум Зарков, с представители на Висшия съдебен съвет, с главния прокурор и представители на други институции в съдебната власт. Срещи са предвидени и с представители на политически партии.

По време на визитата ще бъдат обсъждани две основни теми - въвеждането в законодателството на възможността за независимо разследване на главния прокурор, както и възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство, съобщи на пресконференция служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

При посещението на членовете на Венецианската комисия ще бъде обсъден и Законът за съдебната власт, който засяга правомощията на Инспектората в областта на съставяне и отстояване на етични стандарти на магистратурата.

"Теми, с който България се бори от дълго време. Теми, които са били обект на нееднократни препоръки от самата Венецианска комисия и на осъдителни присъди от страна на Европейския съд по правата на човека", коментира Зарков.

Срещите на представителите на Венецианската комисия са организирани от Министерството на правосъдието и ще бъдат проведени с представители на институции, с които самите те са заявили желание да разговарят, уточни министърът.

В края на мандата на редовното правителство бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова представи пакет от предложения за законодателни промени, които да гарантират ефективна възможност за разследване на главния прокурор. Концепцията бе изпратена на Венецианската комисия за становище, а решението се очаква да бъде взето на сесия на органа в началото на октомври.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, в изпълнение на поетите ангажименти от България по националния План за възстановяване и устойчивост, трябва да се превърнат в действащо право във второто тримесечие на 2023 г., което е неотменен ангажимент на държавата.