Евтим Милошев: Сериалът "Есента на демона" е риалити на живота

В продължението на "Дяволското гърло" се преплитат жестоки убийства, мистика, езотерика, история и съвременност

Нещо за четене
00:33 - 23 Февруари 2024
12392
Евтим Милошев: Сериалът "Есента на демона" е риалити на живота

Бившите полицаи Миа и Филип се озовават в средновековната българска столица Търново, когато там започват да се случват серия от убийства на известни граждани. Убийствата са ритуални, по методи на екзекуции от миналото. Изглежда, че убиецът връща „Крумовите закони“, изземвайки функциите на държава, неспособна да въздава справедливост.

А съдебната система в пряк и в преносен смисъл е разпъната на кръста, чрез мистично убийство на известна съдийка, разпъната по особено жесток начин на кръста на фона на величествения Царевец и на патриаршеската катедрала „Св. Възнесение Господне”, която гордо се издига на хълма и в която е отслужил последната си литургия Българският патриарх Евтимий. Там пред олтара са стояли със запалени свещи царете Асен, Петър, Калоян, Шишман.

Именно такива интригуващи ситуации ще видят зрителите във втория сезон на криминалната драма "Дяволското гърло" - "Есента на демона". Сериалът събира отново любимите герои Мия Язова и Филип Чанов, в чиито роли влизат изключителните актьори Теодора Духовникова и Владимир Карамазов.

В продължението на криминалната драма зрителите ще могат да проследят разследване, изпълнено с много мистика от езотериката и българската история, постоянно напрежение, провокации и изненадващи разкрития, разиграващи се на фона на величествения и мистичен град Велико Търново. 

„Есента на демона“ е изпълнена с много метафори за България от настоящето и миналото. Дългоочакваното продължение на сериала вече е факт и на 22 февруари в киното в столичен мол ексклузивно бяха представени първите две серии от сериала.

Гала премиерата ще е на 29 февруари във Велико Търново. Същата вечер от 22 часа започва и излъчването на сериала по Нова телевизия. 12-те серии на "Есента на демона" ще се излъчат всеки четвъртък.

В новия сезон на сериала участие взимат едни от най-обичаните и талантливи български актьори. Към главните герои ще се присъединят Димо Алексиев, Мариан Вълев, Ирмена Чичикова, Асен Блатечки, Рая Пеева, Христина Апостолова, Веселин Петров, Александър Тонев, Тони Наумовски и други. Внукът на Руси Чанев пък изпълнява ролята на сина на героя на Димо Алексиев в сериала.

Завладяващият сценарий е дело на Иван Спасов, а режисьор на „Есента на демона“ е Павел Г. Веснаков. Продуцент и на втория сезон на сериала е Евтим Милошев и продуцентска компания Dream Team Group.

Според Евтим Милошев това е една история за справедливостта. "Това е проект, който не е просто за някакъв психопат, който прави оригинални, екстравагантни и твърде жестоки престъпления. Това е една история за справедливостта, която е голям дефицит в нашето общество генерално. Кой има право да дава справедливост, кой има право да получава справедливост. Този, който получава справедливост дали се възмездява? Все такива въпроси, които бихме си ги задавали, разбира се, след като изгледаме цялата история", сподели продуцентът.

"Създадохме художествена измислица, която е като риалити на живота – на това, което виждаме по новините, каза още Евтим Милошев. "Това, което се случи с така наречения Мартин Божанов-Нотариуса и всичко, което последва в публичното пространство и новинарския поток, е най-големият PR за този проект.

"Есента на демона" е създаден като идея и е написан като сценарий през 2021-2022 г. Заснет е през 2022 г. От края на 2022 г. досега, е в постпродукция. Сега сме 2024 г. и повярвайте ми, това, което е измислица, всъщност е това, което се случва с този случай от новините е като риалити на този проект", коментира продуцентът на сериала.  

"Българското кино е живо и се развива. В битката на риалити форматите, ние даваме едно качествено и добро българско кино”, категоричен бе Евтим Милошев. Той отбеляза, че градът има историческа и духовна значимост, но едновременно с това насилието е присъствало много силно в него, в исторически план.

Снимка: Красена Ангелова

Режисьорът на сериала Павел Г. Веснаков сподели, че това е труден за реализация проект и от физическа, и от емоционална гледна точка.

"Аз съм радостен, че имаме възможност да разказваме толкова брутални истории. Историята е важна и от чисто социална гледна точка. В началото, става дума за нарушеното чувство на справедливост в убиеца, но неговото нарушено чувство за справедливост важи за повечето от нас в живота, който водим. Всеки един от нас е преживял някаква несправедливост, случило му се е нещо изключително нечестно в личния живот.

Важното е кога минаваме границата и кога тази справедливост, която искаме да се стовари върху другите, вече се превръща във форма на злото", допълни режисьорът.

„Сцените са доста натуралистични. Поне за мен като режисьор беше важно, когато се показва насилието, то наистина да бъде насилие. Да не бъде нещо, което във всеки момент може да снимаме с телефон“, каза Павел Веснаков.

Снимка: Красена Ангелова

"Това е дълго чакано от феновете продължение на втори сезон. Много се надявам да отговорим на това очакване. За нас беше много вълнуващо, много трудно, както винаги и много емоционално. Но като погледам сега сериите, се връщам назад с хубави чувства. Чакам първата среща с публиката, защото последната дума има тя", сподели Теодора Духовникова. 

„В „Есента на демона“ всичко е различно, но се усеща въздухът на „Дяволското гърло“. Въпреки че вече не сме в Родопите, а в красивото Велико Търново. Героите Мия Язова и Филип Чанов са много променени. Минало е много време. Случили са се големи драми. Откриваме ги в нов, специален етап от техния живот. Главните герои в сериала са различни, историята и посланието му също", добави актрисата.

Снимка: Красена Ангелова

Духовникова разказа, че като бивш възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури, сюжетът я е развълнувал заради препратките към историята на България, към старогръцкия, латинския и старобългарския език. Ще има препратки към хората, които обичат историята и тя ще бъде преплетена по един мистичен, трагичен и на места жесток начин в сериала, добави Духовникова.

"Обичам да снимам с Владо Карамазов и съм му благодарна за всичко", каза актрисата и извини колегата си, че поради други ангажименти не е могъл да дойде на премиерата в София.

Да подкрепят Теодора Духовникова и сериала обаче в киното бяха нейните колеги и приятели Владо Пенев и Захари Бахаров.

Снимка: Красена Ангелова

„Този път играя от добрите – аз съм детектив. Вълнувам се какво се е получило, защото измина година от края на снимките. Знаейки кои са актьорите в сериала и местата, през които сме минали, съм много любопитен какво се е получило. Защото както казва Евтим Милошев, това ще е един сериал-шедьовър. Да видим дали сме се справили с фината търновска бродерия. Беше много приятно и истинско приключение. Трябва да благодарим на цяло Търново и Арбанаси за това, че ни дадоха възможност да реализираме този проект“, разказва Димо Алексиев, който също е част от звездния каст в продължението на „Дяволското гърло“.

"Есента на демона" е първият проект, подкрепен от Националния филмов център чрез програмата за финансиране на сериали, а през септември миналата година спечели голямата награда за сериал от Фестивала за българско игрално кино „Златна роза“. За пръв път кинофорумът дава награза за телевизионен сериал.