Евтин интернет за всички със закон

Високоскоростни мрежи опасват цялата страна

Актуални новини
20:25 - 03 Март 2020
5663
Евтин интернет за всички със закон

Достъп до бърз интернет независимо от това къде в страната се намира потребителят и какви доходи има, предвиждат промени в Закона за електронните съобщения. Подготвя ги министерството на транспорта. Услугата трябва да е с достъпна цена и да включва възможност за ползване на имейл, да се търси работа, да дава достъп до дистанционното образование и възможност за онлайн банкиране и за разговори през различни приложения.

Комисията за регулиране на съобщенията ще определи кой оператор ще има задължение да предоставя въпросните услуги. Възможно е да има повече от един и да се направи разделение на географски принцип.

С наредба към закона допълнително ще се посочи с каква скорост трябва да е предоставяният интернет пакет. Със сигурност ще има изискване тя да е достатъчно висока, за да може да се ползват всички посочени опции от потребителите. Възможно е с наредбата да се определи и каква ще е цената му.

От транспортното министерство посочват, че предложените текстове насърчават инвестициите в нова инфраструктура и мрежи с много голям капацитет, които са със скорост на изтегляне от поне 100 мbps, включително в по-отдалечените райони на страната.

Щял да се осигури и равнопоставен достъп до услугите на електронното управление и да се гарантира защитата на потребителите независимо от вида услуги.

Има обаче дискусия дали т.нар. бърз интернет да бъде осигуряван навсякъде в страната, или там, където вече има изградена инфраструктура. Защото можело да се окаже икономически необосновано да се поддържа мрежа с високи скорости на места, където няма търсене на такава услуга.