Евтин трик: Кръчмите отказват плащане с карта заради бакшиша и оборота

Новини
14:40 - 13 Май 2022
4695
Евтин трик: Кръчмите отказват плащане с карта заради бакшиша и оборота

Кафенета и ресторанти в София масово крият ПОС терминалите за плащане с карта и настояват да се плаща кеш. Липсата на това елементарно удобство обаче дразни клиентите, повечето от които предпочитат електронното разплащане, вместо да диплят банкноти за сметката.

Напоследък все повече кръчми предпочитат да прилагат този елементарен трик, а посетителите се чудят защо в централни столични заведения с добро реноме и също така "доста добри цени", сервитьорите категорично отказват да се плаща с карта.

„Нямаме ПОС терминал, приемаме само в брой” - това е репликата, която чуват клиентите в не едно заведение на пъпа на София. Това правило прилагат много от бистрата по „Витошка”, както и престижни ресторанти около „Св. Александър Невски” и парламента. 

Хора от бранша признават, че често това е трик на самите келнери – те предпочитат да получат пари кеш, за да вземат и някой лев бакшиш, от който най-често са лишени при разплащането с пластината. Посетители се възползват и наистина не дават и стотинка отгоре при връчването на сметката.

„Вярно е, има клиенти, които плащат с карта, а накрая добавят банкнота или монети към сметката, но те не са особено много”, обясняват раздразнени от този факт сервитьори.

По-сериозната причина много заведения да не ползват електронните устройства е намерението да се избяга от високи данъци. При разплащането с карта, кръчмарите дефакто отчитат всичко, което е поръчано в заведението и отчитат всяко кафе или лимонада.

Запечатвайки всичко в електронното устройство, те са принудени да признаят пред банките реалния си оборот, който повечето управители на заведения предпочитат да скрият, за да плащат по-малко пари в НАП.

От друга страна, контролните органи изглежда си затварят очите, след като големи ресторанти крият оборотите и така ощетяват държавата, а в същото време надигат глас за помощи, защото щели да фалират, коментираха финансисти.