Евтиното парно се оказа майтап

Изчислено на ден за миналия месец при някои сметки спадът е символичен

Икономика
11:25 - 18 Май 2020
1789
Евтиното парно се оказа майтап

За част от абонатите поевтиняването на топлинната енергия за април в София се оказа „майтап” - доста по-незабележимо от обещаното, показа проверка на „Монитор“. В началото на миналия месец КЕВР обяви за софийската топлофикация най-голямото намаление от 26,47%. Според решението на регулатора решението мегаватчас топлинна енергия падна до 70,32 лв. от 95,64 лв.

Сега обаче се оказа, че за април с по-малко дни с парно среднодневната сметка на някои абонати са на ниво далеч от обещаното поевтиняване. За тухлен апартамент с площ от 70 квадрата в София, с външна изолация, с 2 работни радиатора и лира в банята среднодневната сметка е около 9,70 лв. за миналия месец и 10,23 лв. за март или поевтиняване от само към 5 на сто.

Подобен е случаят с друг тухлен имот в центъра на София, също с 2 работещи радиатора. Там среднодневните показатели за март и април са съответно 10,70 и 10,20 лв. или отново поевтиняването е към 5 пъти по-ниско от обещаваното.

При трети абонат, съгласил се да даде информация за начислените му сметки за предходните два месеца, поевтиняването е по-голямо и е в рамките на около 15 на сто. Става дума за просторен, неизолиран имот, където среднодневната сметка за март за парно и топла вода е 15,26 лв., а за април - 13,04 лв.

Според експерти окончателните суми за изтеклия отоплителен сезон за абонатите с прогнозни сметки ще станат ясни след изравняването.

То обаче обикновено се точи до края на септември заради различните обжалвания от съседи. Очаква се преди това поне да стане ясно с колко ще бъдат приспаднати вече платените сметки на абонатите на парното в страната заради свалянето на цената на природния газ със задна дата от 5 август миналата година.

Мартенските сметки, за които хората смятаха за раздути, дошли в средата на април разбуниха духовете в столицата и предизвикаха проверка в софийското дружество.

От КЕВР в края на миналата седмица са връчили констативния протокол на „Топлофикация София“. Според нормативите в следващите 3 работни дни от дружеството, което е най-големият консуматор на природен газ в страната, трябва да дадат своето становище по установените факти от проверката на регулатора. По неофициална информация от комисията до края на месеца от там ще одобри доклада за резултатите от проверката и заключенията в него.