Facebook си сменя името?

Новини
09:07 - 20 Октомври 2021
5347
Facebook си сменя името?

Гигантът на социалните медии Facebook Inc планира да се ребрандира с ново име през следващата седмица, съобщи Verge във вторник, позовавайки се на източник с преки познания по въпроса.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг планира да говори за промяната на името на годишната конференция на компанията Connect на 28 октомври, но тя може да бъде разкрита по -рано, съобщава Ройтерс.

В отговор от Facebook заявиха, че не коментират „слухове или спекулации“.

Новината идва в момент, когато компанията е изправена пред засилващ се контрол от страна на правителството на САЩ върху нейните бизнес практики.

Ребрандирането би позиционирало приложението за социални медии на Facebook като един от многото продукти в компанията майка, която също ще контролира групи като Instagram, WhatsApp, Oculus и други, пише още Verge.

Не е необичайно в Силициевата долина компаниите да променят имената си, когато разширяват сферата на услугите си.

Google създаде Alphabet Inc като холдингова компания през 2015 г., за да се разшири отвъд бизнеса си за търсене и реклама, да наблюдава различни други начинания, вариращи от нейното автономно превозно средство и здравни технологии до предоставяне на интернет услуги в отдалечени райони.

Преминаването към ребрандиране също ще отразява фокуса на Facebook върху изграждането на т. Нар. Метавселена, онлайн свят, където хората могат да използват различни устройства за движение и общуване във виртуална среда.

Facebook инвестира големи средства във виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR) и възнамерява да свърже своите почти три милиарда потребители чрез няколко устройства и приложения.

Във вторник тя обяви планове за създаване на 10 000 работни места в Европейския съюз през следващите пет години, за да помогне за изграждането на тази метавселена.

Зукърбърг говори за метавселената от юли, а шумната дума, създадена за първи път в антиутопичен роман три десетилетия по-рано, беше спомената от други технологични компании като Microsoft.

В доклада на Verge се казва, че евентуално име на компанията може да има нещо общо с Horizon. Наскоро Facebook преименува своята разработваща VR игрална платформа, наречена „Horizon“, на „Horizon Worlds“.