ФАКТ: Слънчака съсипа Турция с по-евтини кръчми

Куриози
16:07 - 27 Юли 2022
7956
ФАКТ: Слънчака съсипа Турция с по-евтини кръчми

Невероятно, но факт - изгодните цени в България изместиха Турция от първото място в най-новото проучване за най-горещите ваканционни точки на изгодна цена. Стремително покачващите се цени в турските курорти допринасят за промяната, според ново проучване.

Изследване от последния доклад за семейните почивки на Post Office подчертава как разходите в Мармарис, Турция, растат като гъби, тъй като ресторанти, кафенета и магазини повишават цените, за да се смекчат драстичният спад на турската лира спрямо еврото.

За сравнение увеличението на разходите за храна в българския Слънчев бряг е по-малко, така че той успява да изпревари Турция. Доклада на Post Office, направен за TUI, сравнява разходите в 16 европейски дестинации и установява, че цените са скочили в повечето курорти отпреди пандемията.

Извличане на максимума от лятната ваканция

Докато семействата от Европа се опитват да летят до места с по-топъл климат, или просто за промяна на обстановката, нашият плажен барометър идентифицира най-изгодните, както и най-скъпите дестинации при 16 от най-популярните европейски курорта за семейни летни бягства.

Сравняваме цената на 12 артикула за във всяка дестинация, за да изчислим разходите, които семействата харчат за една стандартна „морска кошница“.

Според доклада цените в България са нараснали с 7,9%, считано от 2019 г., тези в Турция със 10,6%, а в Гърция с 4,2% за същия период.

Въпреки тези покачвания на цените, курортните разходи в Слънчев бряг и Мармарис са с повече от 20% по-ниски от най-евтиния курорт в еврозоната, португалския Алгарве (128 евро), и около половината от цената на двете най-скъпи дестинации. „Кошницата“ на барометъра в Пулия, Италия, "тежи" малко под 220,45 евро, докато Ибиса е с най-висока цена в проучването с над 220,45 евро.

Най-често българите са посетили през юни Гърция и Турция

И в двете дестинации обаче цените са паднали - с 4,9 на сто в Ибиса и 5,2 на сто в Пулия. Заедно с Майорка (164,74 евро, 3,3% спад спрямо 2019 г.), Ибиса и Пулия бяха единствените дестинации, които показаха спад на цените.

Най-голямото увеличение от 38% е в Крит (192 евро), но също така има двуцифрено процентно увеличение в Алгарве (+12%), Коста дел Сол (150.52 евро, +23%) и Пореч, Хърватия (183,71 евро, +11%), заедно с Мармарис (+11%).

„Открихме големи вариации в цените в 16-те изследвани дестинации, особено в 13 курорта в еврозоната. Това прави двойно по-важно за летовниците да си напишат домашното и внимателно да разпределят бюджета си, за да покрият разходите във ваканционния курорт, който посещават“, казват създателите на доклада.

„Също така открихме, че цените могат да варират драстично между курортите в една и съща страна. В Гърция, например, разходите са 17% по-ниски в Корфу, отколкото в Крит.“

Ричард Софър, търговски директор в TUI UK, добави: „Въпреки покачващите се разходи за живот, има много празници, които показват добра стойност за парите за нашите клиенти за тази година и след това.

Виждаме силно търсене, особено за почивки в тези по-достъпни дестинации, като резервациите в Турция са се увеличили с 60% спрямо 2019 г., а Алгарве остава категоричен фаворит за семействата, като резервациите са се увеличили с една трета спрямо 2019 г.