ФАКТЧЕК ЗА ДЕЛЯН ДОБРЕВ: Не, "Промяната" не е купувала газ от Русия чрез посредници

Румънската WIEE, както българската и унгарската са част от SEFE груп - с 0% московски активи след национализацията на Газпром в Германия и Швейцария

Политика
15:18 - 24 Август 2022
8437
ФАКТЧЕК ЗА ДЕЛЯН ДОБРЕВ: Не, "Промяната" не е купувала газ от Русия чрез посредници

ГЕРБ би алармата, че докато са били на власт в четворната коалиция на Кирил Петков от "Продължаваме промяната" всъщност са купували газ от "Газпром" през дъщерни фирми на руската компания. Енергийното острие на Бойко-Борисовата партия Делян Добрев дори начерта за журналистите в централата й диаграма как са се осъществявали сделките през румънска фирма, уж дъщерна на руската, както и какви завишени цени е коствало това.


Добрев твърди, че "WIEE Romania" още е собственост на "Газпром" 

Репортер на Lupa.bg обаче се свърза с представител на една от дъщерните компании, за да уточни юридическата фактология. Източникът ни пожела анонимност, но осветли детайли около посоченото от Добрев като като тъмно посредничество за газови доставки към България. 

"ВИЕРумъния" (WIEE) е в действителност дъщерна компания на "Газпром Швейцария", а спрямо ЕС законодателството, като неин собственик на капитала е вписана "Газпром Германия".

Всичко това обаче е валидно до началото на войната в Украйна 24 февруари. Няколко седмици по-късно, в началото на април правителството в Берлин излезе с решение да национализира "Газпром Германия", оперирала в страната от 1990 г. в продължение на 32 години, и да я постави временно под контрола на федералния си енергиен регулатор.

От този момент нататък до придобиването 100% на активите от SEFE Group, която оперира и със 100% от активите на "Газпром Суис", руската "Газпром" няма никакво участие в сделките за синьо гориво. 

На 20 юни "SEFE" придобива първо немската.

А окончателното ребрандиране и преименуване в Швейцария се случва след детайлна документална цедка и е одобрено на 22 юли тази година.

Въпреки това обаче от влизането на германския енергиен регулатор като управляващ орган на "Газпром Германия" и съответно, дъщерните WIEE в Румъния, България или Унгария сделки с "Газпром Експорт" не са осъществявали. 

Нещо повече, въпросните дъщерни компании, както и принципалите им в Германия и Швейцария са обект на санкции от Руската федерация като ответни действия срещу общите ЕС санкции, а след това и наложените от Берн.

"ВИЕ Румъния" (WIEE Romania), "ВИЕ България" (WIEE Bulgaria) и "ВИЕ Унгария" са включени в контрасанкционните списъци на Москва още на 12 май тази година. Докато Делян Добрев твърди, че те все още са собственост на "Газпром". "ВИЕ Румъния" е вторият по големина вносител на природен газ в страната след "Имекс Ойл" на руския олигарх Виталий Мащицкий. 

"Няма как SEFE Group да е купувала газ от "Газпром" чрез своите компании в Източна Европа, докато те са вкарани в санкциите с общо 31 европейски фирми", категоричен е източникът ни. Той уточнява, че в общия газопренос из Стария континент може да има молекули руски газ, но той не е влязъл в газовите тръби след изрични сделки с "Газпром", а като микс от търговията с руското синьо гориво изобщо на световните пазари.