Фалира една от най-старите пивоварни в Бавария

Schlüssel Bier търпят загуби вече 10-та поредна година

Новини
15:29 - 16 Септември 2024
5327
Фалира една от най-старите пивоварни в Бавария

Една от най-старите пивоварни в Бавария - Schlüssel Bier, е принудена да прекрати дейността си поради загуби. Тя съществуваше на пазара отпреди 334 години.

„В края на годината ще спрем да произвеждаме бира“, казват в официално изявление от Schlussle Bier. Причините за това са изцяло икономически. "За поддържането на една пивоварна са необходими големи инвестиции. При сегашното увеличение на разходите и общото намаляване на потреблението на бира е нерентабилно да продължим да работим“, каза Schlussle Bier.

"Потреблението на бира намалява, но

цените на суровините и енергията растат.

Вече 10 години търпим загуби в пивоварния бизнес. Междувременно производството на бира се доближава до границата от 100 000 литра - това е с една трета по-малко от 2018 г.“, каза собственикът на пивоварната Криста Цолер пред вестник Bild am Sonntag.

Цените на пенливата напитка трябва да бъдат два пъти по-високи от сегашните, за да има достатъчно пари за закупуване на ново оборудване. „Бюрокрацията също ни затруднява. В тези условия всеки предприемач се замисля дали иска да продължи да бъде самонает“, подчерта Золер. Пивоварната разполага и с ресторант и бирария, които не се предвижда да бъдат затваряни.

Пивоварната Schlussle Bier е основана през 1690 г. в Ной Улм. Това е една от най-старите и традиционни пивоварни в Бавария. Пивоварната и ресторантът са собственост на семейство Цолер повече от 135 години. Предлага над 10 вида бира, включително 6 занаятчийски.

Средно около 38 000 тона хмел се събират годишно в Германия, като 85% от общата реколта идва от най-голямата плантация в света Халертау, разположена в центъра на федерална провинция Бавария. В плантацията, където работят над 1100 ферми за хмел на площ от 15 400 хектара, се отглежда приблизително една четвърт от годишния световен обем на тази култура.

В Германия са регистрирани около 1500 пивоварни,

които произвеждат продукти под 6000 търговски марки. По-голямата част - 70%, са съсредоточени в трите федерални провинции. Около 600 се намират в Бавария, около 200 в Баден-Вюртемберг, други 150 са в Северен Рейн-Вестфалия.