Фалира гигант в шистовата индустрия

Chesapeake Energy влезе в процедура по несъстоятелност

Новини
08:31 - 29 Юни 2020
2058
Фалира гигант в шистовата индустрия

Рекордният срив на цените на енергийния пазар в резултат на тежко засегнатото от пандемията търсене преди два месеца взе първата си голяма жертва на американския пазар. Една от емблемите на шистовата индустрия в САЩ - Chesapeake Energy, е влязла в процедура по несъстоятелност, съобщава Bloomberg, цитиран от money.bg.

Според информацията дружеството е подало молба за защита от кредитори в съда в Тексас в неделя, посочвайки, че разполага с активи за 10 милиарда долара, пасиви - за 50 милиарда долара и повече от 100 000 кредитори.

Заедно с това компанията е сключила споразумение за елиминирането на дълг в размер на около 7 милиарда долара.

"Ние изцяло нулираме капиталовата структура и бизнеса на Chesapeake, за да се справим с наследената си финансова слабост и да се възползваме от нашите значителни оперативни сили", посочва главният изпълнителен директор на дружеството Дъг Лоулер в официално съобщение.

Може да се каже, че Chesapeake Energy се е превърнала в жертва на успеха си, подобно на своите конкуренти, с добивът на огромни обеми шистов газ. Това, заедно с останалите проблеми на пазара, допринесе за потискането на цените. През миналата седмица фючърсите на природния газ на борсата в Ню Йорк паднаха до 25-годишен минимум.