Фалшификаторът Христо остава в ареста

Рецидивистът пробва да оттърве тежката мярка с диабет и хипертония, съдът му отказа

Новини
13:45 - 18 Февруари 2020
1576
Фалшификаторът Христо остава в ареста

Апелативен съд – Варна потвърди постановената от Окръжния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Христо И. – разследван за подправяне на пари. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност по три обвинения - за прокарване в обращение на подправени парични средства в големи размери и за пазене на предмети и материали, предназначени за подправяне на парични знаци.

На 6 февруари тази година той прокарал в обращение в района на автогарата във Варна 52 неистински банкноти с номинал 20 евро. В дома му били открити фалшифицирани банкноти в големи размери. При извършените процесуално-следствени действия били намерени и материали за подправяне на парични знаци.

Втората съдебна инстанция прецени, че жалбата на Христо И. срещу взетата мярка за неотклонение е неоснователна. Законът квалифицира като тежки умишлени престъпленията, за които той е обвиняем, и предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода. Съдът прави извод, че Христо е автор на деянието – потвърждават го изключително голямото количество събрани доказателства, извършените процесуално-следствени действия и иззетите предмети. Ако е извън ареста, съществува опасност 47-годишният мъж да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като е осъждан за същите закононарушения. Бил е заловен при преминаване на държавната граница с подправени кредитни и разплащателни карти. Независимо от предходната присъда е продължил с престъпна дейност в същия аспект, констатира съдът.

Обвиняемият поиска мярката за неотклонение да бъде променена на „домашен арест“, заради здравословното му състояние – хипертонична болест и захарен диабет. Съдът може да се произнесе по този въпрос едва след изготвяне на съдебно-медицинска експертиза.
Определението на Варненския апелативен съд, с което въззивната инстанция потвърждава като адекватна и законосъобразна мярката „задържане под стража“ на Христо И., е окончателно и не подлежи на обжалване.