Фалстарт на делото срещу Иван Портних, съдът върна обвинителния акт

Нямам нищо общо със замърсяването на Варненското езеро, категоричен е бившият градоначалник

Топ
16:06 - 14 Февруари 2024
2111
Фалстарт на делото срещу Иван Портних, съдът върна обвинителния акт

Окръжният съд във Варна е върнал на прокуратурата обвинителния акт за замърсяването на Варненското езеро заради допуснати нарушения, съобщават от пресслужбата на съдебната институция.

Това се е случило по време на разпоредително заседание, което се проведе днес.

Обвинените са трима, сред които бившият кмет на Варна Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, за това че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева.

На бившия кмет на морския град е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Преди старта на заседанието бившият кмет Иван Портних смята, че обвинението гони съвсем различна цел. 

"Както казах вече, не съм участвал в проектирането, в избора на изпълнител, в самото изграждане на тази тръба, нито във въвеждането на тръбата в експлоатация по простата причина, че тогава не съм се занимавал с политика.

Оттам нататък всички други стъпки, които е било необходимо, естествено са били предприети. Това обвинение е ясно, че има съвсем друга цел, защото фактите са изложени и те абсолютно противоречат на тезата. Считам че на всички е ясно, че обвинението гони съвсем различна цел", каза пред журналисти настоящият общински съветник от ГЕРБ Иван Портних.

Останалите обвиняеми са Ботьо Т. управител на фирмата, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците.

Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод".

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е „лишаване от свобода" от 10 до 20 години.

Съдът не допусна за съвместно разглеждане предявените от Министерството на финансите и Община Варна граждански искове, тъй като това би затруднило провеждането на наказателното производство, което е с фактическа и правна сложност.

Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

Защитниците на тримата подсъдими, посочиха, че не следва да се дава ход на съдебното следствие, поради допуснати съществени, отстраними процесуални нарушения, като подробно се спряха на всяко от тях. От прокуратурата също се съгласиха, че ход на съдебното следствие не следва да се дава, поради наличие на неточности в обвинителния акт.