Фалстартът на електронните направления бил заради айти фирма

Сербезова се обяснява пред депутатите за буксуващата система

Здраве
19:02 - 02 Юни 2022
4177
Фалстартът на електронните направления бил заради айти фирма

„Причината за затруднението на работата на общопрактикуващите лекари при издаването на е-направленията е, че един от разработчиците на медицински софтуер, който обслужва изпълнителите на медицинска помощ, не е актуализирал софтуера на своите клиенти. Днес софтуерът вече е интегриран успешно и лекарите могат да работят безпроблемно с НЗИС.“

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на блиц контрол в Народното събрание. Министър Сербезова увери, че „Информационно обслужване“ АД активно работи с разработчиците на медицински софтуер, за да отстраняват своевременно установените проблеми.

По думите ѝ част от потребителите и разработчиците не са актуализирали софтуерите си, тъй като са очаквали дигитализацията да бъде отложена.

„Дигитализацията е процес, който е заложен от години, не е от няколко месеца, а много назад във времето, в различни етапи и с различен успех. Наистина понякога се е правило крачка назад, може би и този път е имало такова очакване“, обясни проф. Сербезова. Тя посочи, че за вчерашния ден са регистрирани близо 98 хил. е-прегледа, а до 14 ч. днес са издадени над 18 хил. е-направления.

Част от новите функционалности на НЗИС е и възможността за издаване на е-направление за хоспитализация. „Издаването на е-направление за хоспитализация ще е възможно от 1 август т.г., но със сегашната реализация на тази функционалност ще имаме два месеца, за да тестваме софтуера и да отстраняваме проявилите се грешки навреме“, коментира още проф. Сербезова.