Фандъкова: 8 ДКЦ-та отварят COVID-кабинети до утре

Според кметицата в София още няма нужда от вечерен час

Топ
09:03 - 12 Ноември 2020
2940
Фандъкова: 8 ДКЦ-та отварят COVID-кабинети до утре

До края на седмицата седем или осем ДКЦ-та в столицата ще отворят COVID кабинети. Това стана ясно от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви.

ДКЦ-ата трябва да направят по-добра организация помежду си и да сложат на сайтовете си точния телефен и имейлите, с които могат да комуникират с пациентите си, каза тя. Обясни, че до края на седмицата ще има седем или осем ДКЦ-та, които ще се включат, а другата седмица и още няколко. Подчерта, че няма разлика за пациентите дали ще отидат там или в триажа пред болницата, ако са със симптоми, като на място щели да бъдат диагностицирани, но лечението зависело от личния лекар.

Тази ситуация е безпрецедентна за цялата година. Имаме една даденост - здравната система в нашия град. Нека не забравяме, че пролетта болниците нямаха никакви облекла, апаратура... това вече е в миналото. За съжаление, не можем да ги снабдим с хора, каза Фандъкова. Разказа, че ситуацията в столицата е усложнена, но в последната седмици има едно стабилизиране на новозаразените, а звената в ДКЦ-ата били направени, защото се видяло, че има пропуски в комуникацията между личните лекари и болниците.

Нямаме право да имаме предел на местата за болни, категорична бе тя. Настоя, че мерките, които и сега се въвеждат на национално ниво, са били въведени в столицата отдавна.

От утре до 27-и от 6 до 12-и клас минават на дистанционно обучение, а за по-малките ученици ще минават дистанционно локално при 15% заразеност. Според мен в много краен случай малките ученици и децата от детските градини да си остават вкъщи. За съжаление се разболяват учители, персонал и затова има отделни случаи, в които затваряме групи, продължи тя. 

На въпрос ще се въведе ли вечерен час в столицата, Фандъкова заяви: Към този момент това не е необходимо. Смятам, че мерките които въведохме дотук, са адекватни. Разбира се имаме план, ако обстановката се влоши. В последната седмица почти нямаме глоби или актове, хората спазват мерките.