Фандъкова: Искам хората да работят

Общество
10:58 - 28 Юни 2020
1453
Фандъкова: Искам хората да работят

Вероятно ще се наложи още една актуализация на бюджета на столицата. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в "Неделя 150" по БНР. Тя подчерта, че има грижа като кмет на града той да се развива, хората да имат работа, бизнесът да има работа.

"От самото начало, от първия ден наблюдаваме внимателно развитието и ограничаваме максимално разходите в сфери, в които можем да си позволим това. В тази връзка след обсъждане и с Икономическия съвет от външни специалисти, експерти, които поканих, направихме и първата актуалицзация на бюджета. приходите бяха намалени с 23 млн. лв., тъй като за всички нас беше ясно, че има загуби, които няма как да се преодолеят.

Такива са намалението на приходите от така наречената такса технически услуги. голяма част от които са приходите от строителни разрешителни. Има и приходи, които очакваме да се компенсират. Докрая на май постъпленията от строителни разрешителни бяха с 3 млн. лв. по-малко. В същото време през юни обаче приходите започнаха ад се увеличават, защото удължихме крайния срок за 5 % отстъпка на данък сгради и данък върху МПС, както и първата вноска за такси битови отпадъци. Всички те изтичат на 30 юни", коментира Фандъкова.

Кметът на София представи данни от Дирекция "Общински приходи". Тя съобщи, че през последните дни са постъпили 4-5 млн. лв. приходи на ден от местни данъци и такси. "Само в петък имаме рекорд почти 11 млн. лв. постъпления в бюджета на Столичната община", уточни Фандъкова.

Тя допълни, че след приключване на месец юни ще бъде направен анализ и вероятно ще се наложи още една актуализация на бюджета. Йорданка Фандъкова допълни, че целта е да може да се подкрепи секторът на градския транспорт.

"Въпреки че нямаше пътници и призовавахме да не се ползва градският транспорт по време на извънредното положение, не го спряхме, за да може хората, които са на първа линия, да се придвижват в големия град", допълни още Йорданка Фандъкова.