Фандъкова се хвали, че в София има повече лалета от Амстердам (СНИМКИ)

Кметицата, външният министър и холандският посланик засадиха цветя в градинката до Софийския университет

Общество
10:47 - 25 Ноември 2019
5897
Фандъкова се хвали, че в София има повече лалета от Амстердам (СНИМКИ)

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и столичният кмет Йорданка Фандъкова засадиха холандски лалета в градинката между Софийския университет и Народното събрание. В церемонията участва и посланикът на Кралство Нидерландия в София Берендина Мария Тен Тъшър.

Цветята са дарени от Холандия по повод 110 години от установяването на двустранните дипломатически отношения.


Лалетата са от специално селектирания сорт „Сердика“. Цветовете на лалетата са като тези на българския трибагреник - бяло, зелено и червено. Сертификат за дарението бе връчен на Екатерина Захариева от външния министър на Холандия Стеф Блок по време на посещението му у нас през юни.

Столицата се превърна в град на лалетата, коментира Йорданка Фандъкова. "Искам да поздравя министъра на външните работи Екатерина Захариева и да благодаря на посланика на Холандия. С Холандия София има традиционно много близки отношения. Първият подарък с лалета беше по време на председателството на България на Съвета на ЕС. Тогава Холандия подари лалетата зад Националния дворец на културата и направихме логото на председателството“, припомни Фандъкова.

„Това наистина е един важен знак, особено тук пред градината на паметника на Св. Климент Охридски. Искам да припомня, че София се превърна в цветен и зелен град през последните години. Вече са засадени есенните луковици, които напролет ще красят града ни. Над 600 000 луковици са засадени, като над 300 000 са лалетата. По улиците и градините на София има много повече лалета, отколкото в Амстердам, разбира се не можем да се мерим с кралските градини“, добави кметът на София.

„Продължаваме, за мен това е не само красота, не само емоция, но и възпитание на децата. Започнахме и продължаваме кампанията „Моето зелено училище“. Над 3 000 луковици на лалета подарихме на училищата и детските градини в София“, допълни Йорданка Фандъкова.

Много се надявам лалетата да красят нашата красива столица и да бъдат радост, както за гражданите на София, така и за нейните гости. Ние подарихме на холандското правителство и на холандския народ 110 рози "дамасцена", каза от своя страна външният министър Екатерина Захариева.

"Считам че този подарък е един от най-ценните, които сме получавали. Първо, защото това е специално селектиран сорт в цветовете на българския флаг. И второ, защото носи много специално име - Сердика", добави външният министър. 

"Намерихме място, в което да посадим тези лалета. Не ми се искаше да бъде в двора на Министерство на външните работи, искам да бъде някъде в центъра на София, така че повече граждани и гости да могат да се насладят на тези красиви лалета", допълни Екатерина Захариева.


Снимки: Агнес Методиева