Фандъкова: София плавно излиза от втората вълна

Общество
09:10 - 01 Декември 2020
2495
Фандъкова: София плавно излиза от втората вълна

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отново призова за стриктно спазване на мерките и отчете, че София бавно излизала от пика на заразата с коронавируса, ако се съди по дневните данни. Попитана обаче как се преценява тази картина, предвид факта, че в статистиката не влизат положителните проби от антигенните тестове и че PCR-пробите системно намаляват като брой, кметицата обясни в ефира на Нова телевизия, че до седмица-две се очаквал и спад на смъртността. 

Иначе тя похвали столичани, че намалявало и количеството глоби за неспазване на противоепидемичните мерки и в градския транспорт вече били единици, които не носели маски правилно. 

„Много внимателно следим данните всеки ден. Мерките се предприемат на базата на тях. Трябва непрекъснато да правим баланс, така че да се вземат мерки, които ще доведат до намаляване на случаите”, каза Фандъкова. 

„Сега не е време за политически битки на тази тема. Смятам, че е време за обединение и за ангажимент и внимание към експертното мнение”, коментира още тя.

И допълни: „Разбира се, недостигът с лекари не е от вчера, той е проблем от години. Едва ли сега е моментът, в който той може да бъде решен. Трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим всички лекари”.

Иначе Фандъкова коментира вечната тема с мръсния въздух в града през зимните месеци, като представи данни от днес, че нямало никакво замърсяване. Зеленият цвят тази сутрин обаче се дължи на снеговалежа вчера. Въпреки това кметът напомни, че общината взимала сериозни мерки с подмяна на отоплителните уреди в кварталите, които се греят на дърва и въглища основно и програмите продължавали с висок темп и тази есен.