Фандъкова тегли 120 млн. заем за булеварди

Общество
13:59 - 01 Декември 2020
1195
Фандъкова тегли 120 млн. заем за булеварди

Заем от 120 млн. лева иска да изтегли Столичната община, за да завърши основните инфраструктурни обекти. Вече се преговаря с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), като има възможност да се получат най-изгодните условия, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Срокът за изплащане на заема ще е 20 години при ниска лихва от 0.5%, добави тя. С тези пари ще продължи ремонтът и изграждането на десет обекта. Това са реконструкцията на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Филип Кутев", които са част от третия вътрешен градски ринг, отбеляза Фандъкова.

Изграждането на Източната тангента, бул. "Рожен", бул. "Ломско шосе", бул. "Копенхаген", реконструкцията на бул. "Скобелев", трамвайната линия по бул. "Стамболийски", тунела и релсовия път по бул. "Царица Йоана", както и Зеления ринг от район "Слатина" до Борисовата градина, са останалите обекти в списъка.

"Някои от тези проекти ще започнем през 2021 г., за други залагаме отчуждаване и после проектиране. Изпълнението на всички проекти е за 5 години", отбеляза Фандъкова. В пресконференцията участват и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Зам.-кметът Барбалов заяви, че всички досегашни заеми на общината са с ЕИБ с изключение на един - от японска банка. Новото в случая е, че този заем е рамков, което дава предимство при усвояването му. В петгодишния период на изпълнение на посочените проекти, те могат да бъдат подменяни, посочи Барбалов. "Ако някъде изникнат неочаквани проблеми и не може да се изпълни проектът с планираните средства", разясни той.

Досега всички заеми, които е теглила общината са с инвестиционна цел - за метрото, за цикъла за управление на отпадъците, проектите за строителство и основни ремонти на пътни участъци в града, изреди Барбалов.

Инвестиционният рейтинг на Столична община, даден от рейтинговата агенция "Standart&Poor" е ВВВ и е дългосрочен със стабилна перспектива. Затова и условията по заема са изгодни - 0.35% индикативна лихва, с 5 години период за усвояване и 20 години за изплащане. "Без такси и комисиони, без обезпечение", добави Барбалов.