Фандъкова успокои: Няма да затваряме детските градини

Общество
13:31 - 28 Октомври 2020
2107
Фандъкова успокои: Няма да затваряме детските градини

Към момента не се налага затварянето на детските градини, надявам се и да не се наложи, защото спазването на мерките е най-важното. За това настоя столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос дали се предвиждат нови мерки в борбата срещу коронавируса.

Затварянето на детските градини би било изключително неудобство, но ще реагираме изключително внимателно, увери тя.

Кметът настоя всички граждани да се включат активно в спазването на мерките. Ако тенденцията на заболелите продължи да се вдига нагоре, може да се стигне до дистанционно обучение и при другите малките ученици, но внимателно и постепенно, обясни Фандъкова и призова за контрол, да не се смесват мерките.

Към днешна дата няма нужда от допълнителни мерки, защото настоящите са доста конкретни и сериозни, категорична бе кметицата. В екипите на общинска полиция също има заразени и карантинирани. "Никоя система не може да издържи, ако не се спазват мерките", подчерта Фандъкова.

Голямото предизвикателство пред всички болници е недостигът на медици. Капацитетът на трите многопрофилни общински болници е запълнен, обособяват се допълнителни легла. В момента София има възможност да приема пациенти, заразени с коронавирус, но може с този темпа на заразени, лимитът бързо да се изчерпи, предупреди Фандъкова.

На пазарите е трудно да се спазват мерките, но директорите на пазарите са длъжни да осигурят еднопосочно движение. Все още текат засилени проверки на пазарите.