Фънки за Тина Търнър: Такъв колос! Жив огън!

Български музиканти със спомени за Kралицата на рокендрола

Нещо за четене
21:45 - 25 Май 2023
7162
Фънки за Тина Търнър: Такъв колос! Жив огън!

Светът скърби за Тина Търнър. Легендата на рокеднрола си отиде на 83 години. Певицата има една от най-дългите кариери на сцената и е носител на 8 награди „Грами”. Новината шокира музикалните среди и феновете на звездата, които заляха мрежата с послания за сбогуване.

Освен едни от най-големите световни звезди като Елтън Джон и Марая Кери, които използваха социалните мрежи, за да изразят скръбта си от загубата, трогателен пост дойде и от НАСА. В официалния си Twitter акаунт от космическата агенция публикуваха снимка. Посланието ѝ гласи, че Тина Търнър

блестеше на сцената и в сърцата на милиони, затова и наследството ѝ ще живее вечно сред звездите.

Вулканичният глас, емблематичните танцови движения и неизчерпаемата енергия на сцената печелят на Тина Търнър титлата "Kралицата на рокендрола". Тя остава в историята и с рекорда на „Гинес” за соловия изпълнител, продал най-много билети за концерти. Албумите ѝ през годините са продадени в над 100 милиона екземпляра.

„Такъв колос, женски колос, какъвто беше тя - няма такава. Тя беше жив огън просто - уникална жена, уникална.

Тя направи едни от най-големите си хитове като поостаря. Просто не е истина. Кръвта, кръвта там пее. Не само тялото - гласът ѝ няма как да се имитира”, каза музикалният продуцент Димитър Ковачев - Фънки.

И все пак Тина Търнър е сред най-имитираните изпълнители по света, включително и у нас. Предизвикателството се пада и на Маги Джанаварова в предаването "Като две капки вода".

„Тя носи една много специфична енергия - тя е абсолютно самодостатъчна на сцената.

Тина Търнър, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, Фреди Меркюри - това са артисти, които са оставили следа във всеки един артист след това, включително и в мен - движения, погледи, присъствие, танци, стойка - всичко това е част от такъв тип артисти и всички крадем”, сподели певицата.

Единственото идване у нас на Тина Търнър е през 1981 година. По покана на тогавашната Концертна дирекция, звездата изнася концерти в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Сред публиката в Летния театър на Пловдив е и Юлия Басмаджиева. „Беше много трудно да се намерят билети, защото това беше една сензация, че тя ще идва в България. Беше една хубава лятна нощ, беше пълно с народ, беше невероятно трудно да се влезе в самия театър и всички бяха настроени за шоу. Действително никой от нас не беше разочарован”, спомня си почитателката ѝ. Самата певица също е изненадана от топлото посрещане на българската публика, разказва още Юлия.

„Които не успяха да си купят билети, стояха отвън, пееха заедно с нея, ръкопляскаха отвън.

Имаше изключителен отзвук от нея - тя показваше своята обич и своята изненада и даваше все повече и повече от себе си. Това я ентусиазираше и нея самата като артистка”, допълва Юлия Басмаджиева.

Тина Търнър пее и на фестивала „Златния орфей” в „Слънчев бряг”, където се оказва в една гримьорна с българската легенда Васил Найденов. 

„Тогава бях луд по Тина Търнър. Помня, че дойде преводачката и аз затова се обърнах. Каза, че тя е наред. В този момент погледнах и се вдървих, защото тя беше с една къса поличка от нейните и ми направи впечатление, че ходи като леопард.

Преди да излезе на сцената, ходи като животно. Всяко нещо - рамо, ръка, поглед, всяко мускулче говори. Тук вече Господ, като е давал, се е самозабравил”, спомня си срещата с легендата на рокендрола българският артист.