ФАО подготвя изпреварващи действия във връзка с надвисващата заплаха от Ел Ниньо

Природният феномен може да причини сериозни наводнения, които да навредят на селското стопанство и да увеличат риска от болести

Новини
15:33 - 27 Април 2023
1665
ФАО подготвя изпреварващи действия във връзка с надвисващата заплаха от Ел Ниньо

След продължително тригодишно присъствие Ла Ниня напусна глобалната атмосферна сцена, правейки път за вероятен неизбежен преход към Ел Ниньо - метеорологичен феномен, който обикновено разпределя метеорологичните модели по обратния начин.

Това би могло да бъде облекчение за някои засегнати от суша райони като Африканския рог, но може да създаде проблеми за други части на Африка, Централна Америка и Далечна Източна Азия, алармира Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО).

Предвид рекордния брой хора, изправени пред остра продоволствена несигурност, ФАО проучва внимателно зоните в света, които са особено уязвими от Ел Ниньо, и как могат да бъдат предприети изпреварващи действия за смекчаване на рисковете.

Според нов доклад на Глобалните системи за информация и ранно предупреждение на Отдела за пазари и търговия и Службата по изменение на климата, биоразнообразие и околна среда на организацията, Южна Африка, Централна Америка и Карибите, както и части от Азия са от особено значение, тъй като

редица държави в тези региони вече са изправени пред високите нива на остра продоволствена несигурност

и ключовите сезони на реколтата попадат в типичните метеорологични модели на Ел Ниньо с по-сухи условия. Северните райони на Южна Америка също са изложени на риск от потенциална сухота, докато в Австралия обикновено валежите намаляват.

„Ранните предупреждения означават, че трябва да предприемем изпреварващи действия и ние ще подкрепим членовете си в тези усилия, доколкото ни позволяват ресурсите“, каза Рейн Полсен, ръководител на Службата за извънредни ситуации и устойчивост на ФАО.

След епизода на Ел Ниньо от 2015 г. и 2016 г., който засегна повече от 60 милиона души в около 23 държави, ФАО работи усърдно със своите членове (включително много от тези, където има вероятност продоволствената сигурност да бъде засегната от идващия Ел Ниньо) и други агенции на ООН за създаване на изпреварващи планове за действие и протоколи. Създадени са стандартни оперативни процедури, за да се ускорят навременните интервенции, като създаване на обществени магазини за семена,

оценка на стратегическите хранителни резерви и укрепване на кампаниите за наблюдение на здравето на животните.

Например ФАО е разработила протоколи за изпреварващи действия при суша в Буркина Фасо, Чад, Нигер, Южен Мадагаскар, Малави, Зимбабве, Филипините, Пакистан и в Централна Америка и е готова да действа на ранен етап, в координация с правителства и партньори, ако прогнозите се сбъднат.

Навлизане в непозната територия

Като се имат предвид най-новите прогнози, които повишиха вероятността от събитие Ел Ниньо да започне от юни нататък, ФАО вече започва първоначална подготовка за подкрепа на засегнатите страни.

„Прогнозите към този момент са ясни, но неизбежно могат да бъдат направени само с ниска степен на сигурност поради ниската им мощност през периода май-юни-юли“, обясни Оскар Рохас, агрометеоролог на ФАО.

Събитията на Ел Ниньо обикновено се случват на всеки две до седем години, като епизодите на Ла Ниня и неутралните условия запълват годините между тях.

Катализиран от затоплянето на водите на Тихия океан, Ел Ниньо има голямо влияние върху моделите на температурата и валежите в много части на света,

предизвиквайки екстремни метеорологични явления, включително суша, наводнения и бури.

Въпреки че събитията и въздействията на Ел Ниньо никога не си приличат, широко типичните модели засилват предвидимите регионални последици. Подходът на ФАО е да картографира промените в условията на растителност в обработваемите площи по света и да комбинира този анализ с календари на културите,

за да разбере по-добре как дефицитът на валежи може да повлияе на производството

- ефектите от водния стрес варират през жизнения цикъл на културата. Този подход помага да се идентифицират зони с по-висок риск - тези, където сухите условия влияят на целия цикъл на културите, и да насочи типа интервенции, които трябва да бъдат приложени.

Съгласно стандартните оперативни процедури за ранни действия при епизоди на Ел Ниньо/Ла Ниня от Междуведомствения постоянен комитет на ООН, инициативите за изпреварващи действия се развиват в съответствие с вероятността да назрява събитие Ел Ниньо.

Картографиране на рисковете

Докато дъждът ще бъде добре дошло облекчение за фермерите в Аржентина и Близка Източна Азия,

Ел Ниньо може също да причини сериозни наводнения, които да навредят на селското стопанство и да увеличат риска от болести.

Това е особен риск, който ФАО проучва във връзка с Източна Африка, която е изправена пред четири години екстремен дефицит на валежи и където възстановяването във всеки случай ще отнеме много време, дори ако валежите най-накрая се върнат.

Австралия, Бразилия и Южна Африка, всички големи производители и износители на зърнени култури, са сред страните, изложени на риск от сухи условия, както и множество други страни в Централна и Западна Африка, Югоизточна Азия и Карибите.

Обратният риск от прекомерни валежи е валиден за износители като Аржентина, Турция и САЩ, както и за някои страни в Централна Азия.

Ел Ниньо обикновено повишава средната глобална температура и се свързва с рекордно високото ниво, регистрирано през 2016 г., когато се случиха различни бедствия, освобождаващи въглерод, включително горски и торфени пожари в Индонезия и милиарди дървета, унищожени от сушата в Амазонка.

Ел Ниньо е затоплянето на водата на повърхността в източноекваториалната част на Тихия океан, като това явление няма точен период – той варира между 2 до 7 години, като трае около 1 – 2 години. Средният период е 5 години. Южните ветрове по западното крайбрежие на Южна Америка допринасят за появата на студена и богата на хранителни вещества вода, която издържа големи рибни стада. Малко преди края на всяка календарна година идва топло течение с тропическа и бедна на хранителни вещества вода, което измества студената вода на Перуанското течение.

Ел Ниньо се характеризира с ивица топли океански води, навлизаща в централния и източно-централен екваториален пояс на океана (приблизително между линията на смяна на датата и 120° западна дължина) и достигаща до крайбрежието на Южна Америка. Тези условия са свързани с високо атмосферно налягане в западния Тихи океан и ниско налягане в източните му части. Фазата Ел Ниньо обикновено се повтаря през около четири години, но според наличните данни циклите могат да продължават между две и седем години. В процеса на развитие на Ел Ниньо валежите се концентрират в периода септември-ноември. Студената фаза на Южното колебание е Ла Ниня, при която повърхностните води в източния Тихи океан са по-хладни от средното, а атмосферното налягане е високо на изток и ниско на запад. Цикълът на Южното колебание, включващ Ел Ниньо и Ла Ниня, оказва влияние върху температурите и валежите по целия свят.

Развиващите се страни, зависими от селското стопанство и риболова, най-вече разположените около Тихия океан, са най-силно засегнати от ефектите на Ел Ниньо. Наименованието „Ел Ниньо“, създадено преди столетия от перуанските рибари, означава „момчето“ или, в случая – „младенецът“, тъй като по бреговете на Южна Америка ефектите от явлението са най-силни около Рождество Христово.