Фаучи: Маските не са наистина ефективни

Американският специалист е писал за това още през февруари 2020 г.

Свят
11:27 - 03 Юни 2021
4209
Фаучи: Маските не са наистина ефективни

Доктор Антъни Фаучи още през февруари 2020 г. е писал в мейл, че маските, които си купуваме от магазина, не са много ефективни срещу пандемията от коронавирус и съветва хората да не носят такива.

В друг мейл, Фаучи, който е директор на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания, казва:

„Маските са предназначени за вече заразените хора, за да не разпространяват инфекцията върху незаразените, а не здравите да ги слагат, за да се предпазят от инфектиране. Обикновената маска, която си купувате от магазина не е ефективна в защита от вируса, който е прекалено малък и може да премине през текстилния материал. Единствено би помогнала да спре големите капки, ако някой кихне върху вас”.

Доктор Фаучи и преди е бил критикуван заради променливата си позиция относно маските.

Преди седмица по време на брифинг, той каза:

„Възможно е, след година или две или повече, през определени сезонни периоди, когато върлуват респираторни вируси като грип, хората всъщност да изберат да носят маски, за да намалят вероятността да се заразят с тези болести, пренасяни от дихателните пътища“.

„Тази година имахме практически несъществуващ грипен сезон само защото хората правеха онези неща за общественото здраве, които бяха насочени предимно срещу COVID-19“, добави той.

В момента той е и главен съветник в Белия дом по въпросите на пандемията от Ковид.

Превод от в. "Нюзуик".