FAZ: Икономиката на Русия процъфтява, а Украйна и Европа изпитват трудности

Според прогнозата БВП на страната, подложена на западни санкции, ще нарасне с почти 4% тази година

Новини
12:07 - 18 Октомври 2024
1475
FAZ: Икономиката на Русия процъфтява, а Украйна и Европа изпитват трудности

Украйна все повече страда от недостиг на квалифицирана работна ръка и разрушена инфраструктура. Спадът в германската автомобилна индустрия засяга много страни в Източна Европа, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, предава "Фокус".

Две години и половина след началото на войната в Украйна, руската икономика все още процъфтява. Русия е сред страните с най-бърз икономически растеж в Централна и Източна Европа. В четвъртък, Виенският институт за международни икономически изследвания (WIIW) отново ревизира нагоре икономическата си прогноза за Русия.

Според прогнозата брутният вътрешен продукт на страната, подложена на западни санкции, ще нарасне с почти 4% през тази година.

Това е четири пъти по-бързо от средното за Европейския съюз. Очаква се растежът да се забави до 2,5% през следващата година. Русия почти не изпитва разходи по време на война: бюджетният дефицит ще бъде 1,5% от БВП тази година и ще падне до 1% през 2025 г.

От друга страна, икономиката на

Украйна, която се сви с почти една трета през 2022 г., едва постига целите си.

Ръстът на брутния вътрешен продукт се очаква да бъде 2,7% през тази година и 3,3% през следващата.

С мобилизирането на допълнителен военен персонал, страната се сблъсква с недостиг на квалифицирани работници и унищожаване на енергийната инфраструктура. "През зимата Украйна може да липсва около една трета от необходимата електроенергия“, посочва Олга Пиндюк, икономист в WIIW.

Поради високите военни разходи, страната може да се финансира само чрез западна помощ.

През следващата година новият дълг вероятно ще бъде около 16% от БВП.

Западната военна помощ обаче ще донесе икономически ползи на самите западни страни. "Всички пари, които Съединените щати харчат за отбраната на Украйна, остават в Америка“, допълва Пиндюк.