ФБР помага на Украйна с доказателства за руски военни престъпления

Украйна
11:49 - 26 Април 2023
1552
ФБР помага на Украйна с доказателства за руски военни престъпления

Украйна работи с Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ и американски компании за събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от руснаци. Това съобщиха високопоставени служители на Щатите във вторник на конференцията за киберсигурност RSA в Сан Франциско.

Украинските власти събират цифрова информация от бойното поле и украинските градове, опустошени от войната, след като Русия нахлу в страната през февруари миналата година, заяви Алекс Кобзанец. Той е специален агент на ФБР, който преди това е работил като правен аташе на агенцията в Украйна.

"Събирането на тези данни, анализът им и работата с тях е нещо, в което ФБР има опит", каза Кобзанец, цитиран от "Ройтерс". Тази работа включва разглеждане на информация от мобилни телефони, съдебномедицински анализи на ДНК проби, както и анализ на части от тела, събрани от бойното поле, добави той.

"Следващата стъпка е работа с националните доставчици на услуги в САЩ и прехвърляне на тази информация, получаване на информация за абонатите, получаване на информация за геолокацията, където е възможно", добави Кобзанец.

Агентът допълни, че през последната година и половина ФБР на САЩ е работило в помощ на Украйна, за да идентифицира и руските сътрудници и шпиони, действащи в нападнатата страна, както и руските сили, които са действали извън Киев по време на инвазията.

Илия Витюк - ръководител на отдела за кибернетична информационна сигурност в Службата за сигурност на Украйна, заяви, че макар броят на руските атаки да е нараснал през последните няколко години, в последните месеци те са станали по-целенасочени.

"Много е трудно да се докаже по наказателно дело кой е отговорен", смята той. "За нас е много важно да получим колкото се може повече информация за руските киберпрестъпници, защото ние събираме цялата тази информация и я използваме в нашите наказателни дела".

"Наистина смятаме, че този случай за военни престъпления в киберпространството е нещо ново", добави той. "Това е мястото, където видяхме първата пълномащабна кибервойна".

Американските компании и служители в областта на сигурността са основен партньор на Украйна в усилията ѝ да отблъсне руските кибератаки, с които се бори поне от 2015 г. насам. Работата на ФБР сега отразява задълбочаващото се сътрудничество между САЩ и Украйна в киберпространството, където Русия е общ противник и за двете държави. Руското правителство не е коментирало темата.