ФБР влезе в дома на Джо Байдън в Делауеър

Преди това Бюрото претърси дома на президента в Уилмингтън

САЩ
17:40 - 01 Февруари 2023
2975
ФБР влезе в дома на Джо Байдън в Делауеър

ФБР претърсва дома на американския президент Джо Байдън в Рехобът Бийч, щата Делауеър, тази сряда. Причината - започва по същество разследването на специалния съветник за работата на държавния глава с класифицирани материали, предаде СиЕнЕн.

"Днес, с пълната подкрепа и съдействие на президента, Министерството на правосъдието извършва планирано претърсване на дома му в Рехобът, Делауеър", пише личният адвокат на Байдън Боб Бауер.

"Съгласно стандартните процедури на Министерството на правосъдието, в интерес на оперативната сигурност и почтеност, то се стреми да извърши тази работа без предварително публично уведомление и ние се съгласихме да сътрудничим", каза още Бауер, цитиран от СиЕнЕн.

"Претърсването днес е още една стъпка в задълбочения и навременен процес на Министерството на правосъдието, който ние ще продължим да подкрепяме и улесняваме изцяло. Ще разполагаме с допълнителна информация след приключването на днешното претърсване".

Репортерите, позиционирани в крайбрежната община, са видели черни спортни автомобили и седани, които са пристигнали до дома на Байдън сутринта местно време в сряда.

Претърсването на ФБР в Рехобът е третият известен случай, в който федерални агенти влизат в имоти, свързани с Байдън, за да търсят класифицирани документи. Преди това ФБР претърси дома на Байдън в Уилмингтън - също в щата Делауеър, като откри, според думите на адвоката му, множество предмети, съдържащи класифицирани материали.

В средата на ноември ФБР претърси и вашингтонския офис на Центъра "Пен Байдън". Там адвокатите на Байдън за първи път откриха класифицирани материали от времето, когато е бил вицепрезидент на Барак Обама. Самият държавен глава заяви, че е изненадан, но и че ще съдейства на властите.

Джо Байдън закупи дома си в Рехобът, след като напусна вицепрезидентския пост. Понякога той и съпругата му Джил прекарват уикендите си там - последно това се случи от 20 до 23 януари.

Претърсването  става в деня, в който Министерството на правосъдието обяви, че специалният съветник Робърт Хър официално е започнал работата си по надзора на разследването за класифицираните документи. Хър поема задачата от американския прокурор Джон Лауш, който извърши първоначалната проверка, превърнала се впоследствие в пълноценно наказателно разследване.

Хър, който преди това е работил като прокурор в Мериленд, беше номиниран за тази длъжност от тогавашния президент Доналд Тръмп през 2017 г. и изпълняваше тази роля до оставката си през 2021 г.

Преди да започне работа в Министерството на правосъдието, Хър е бил адвокатски сътрудник на председателя на Върховния съд Уилям Ренквист, а също така е работил и за федералния апелативен съдия Алекс Козински.