Федерацията на ционистите поиска премиерът да махне Тома Белев

Кандидат-общинарят, направил антисемитско изказване, е член Консултативния съвет по гражданско общество към правителството

Политика
15:59 - 22 Октомври 2019
2455
Федерацията на ционистите поиска премиерът да махне Тома Белев

Федерацията на ционистите в България поиска премиерът Бойко Борисов да освободи Тома Белев като член на Консултативния съвет по гражданско общество към Министерския съвет. Причината е изказването на Белев, който е кандидат за общински съветник от Демократична България за депортирането на евреите по време на Втората световна война, което е определено като антисемитско.

"След години пропагандиране на идеята, че България е извор на толерантност и не само към евреите, но и към другите нации и народи, вярвам, че г-н Белев не заслужава какъвто и да е официален пост или официално асоцииране, и финансово подпомагане от българска държавна институция. Световната ционистка организация e крайно възмутена от изказването и препоръчва правителството да се дистанцира от подобни хора с антисемитски настроения и нагласи", пише до Бойко Борисов председателят на Федерацията на ционистите в България Яков Джераси.

Яков Джераси

Органзацията предложи на премиера и лидер на ГЕРБ, както и на лидерите на основните партии, участващи в местните избори да подпишат политическа декларация за осъждане на всички антисемитски прояви по време на предизборната кампания за Местни избори 2019 г.

"Без значение каква е била мотивацията на кандидата за общински съвет и причините за последвалото му поведение, доказало съзнателното и целенасочено използване на недопустимите антисемитски изрази, Федерацията на ционистите в България смята, че подобно поведение е недопустимо за всеки себеуважащ сегражданин на европейска страна и особено за политици и публични личности, които би трябвало да са пример за подражание в обществото", заявява Яков Джераси.

Скандалът се разрази в края на миналата седмица, когато екоактивистът и дългогодишен шеф на Природен парк "Витоша" Тома Белев се изгаври с евреите, като цинично сравни "безплатното" им извозване с конски вагони към нацистките лагери на смъртта през Втората световна война с транспортните проблеми на столицата, за чието управление се бори. След вълната от недоволство срещу изказването му и исканията да се откаже от битката за Общинския съвет в София Белев се извини за думите си, но заяви, че няма да напусне листата на Демократична България.