Федерацията по кану-каяк: Станилия лъже и петни името

Спорт
14:36 - 15 Януари 2021
1780
Федерацията по кану-каяк: Станилия лъже и петни името

Българската федерация по кану-каяк даде пресконференция в пресклуб „България“, на която категорично отхвърли обвиненията на състезателката Станилия Стаменова.

Вчера националната каякарка излезе с публикация в социалните мрежи, където заяви, че е била оставена без държавна издръжка в предолимпийската година и сама е трябвало да финансира подготовката си. Освен това от нейния клуб “СККК “Тракия" Пловдив прекратили договора ѝ през ноември и така тя останала без заплата, осигуровки и трудов стаж.

Представителите на БФКК разкриха, че Стаменова няма как да тренира в Пловдив, тъй като вече не е част от местния клуб, а новият ѝ се намира в Русе и поради тази причина достъпът ѝ до лодките на гребния канал е забранен.

Президентът на родната централа Николай Бухалов сподели, че федерацията е правила най-доброто за нея, и че те са обидени от отношението ѝ към тях.

"Случаят със Стаменова е безпрецедентен. Тя е плод на тази федерация, за разлика от другите участници, които са плод на клубовете.

Федерацията не трябва да бъде упреквана, тъй като е правила най-доброто за нея. Аз също съм част от подготовката й. Тя постигна най-добрите си резултатите при мен. Търсил съм спонсори, които да я подпомагат.

Да бъдем упреквани по тази начин е най-малкото обидно", заяви Бухалов. Той е категоричен, че БФКК винаги е помагала за развитието на Станилия Стаменова. "Тя смени 9 треньори, сред които и аз. По това време винаги сме имали проблеми с подписване на договори, намиране на наставници. Дори с чуждестранни треньори сме работили. В момента тя няма треньор и няма как да бъде подписан договор", обяви президентът на БФКК.

Той допълни, че заради опасностите, които крие спортът тренировки не се провеждат без наличието на треньор, който да отговаря за сигурността.

"Благодаря на Министерството на младежта и спорта, че отпуснатите средства ще обезпечат подготовката на Станилия. В социалните мрежи може да се провери как е как е водила подготовка през последните месец и да се види защо договорът не е анексиран", заяви още Николай Бухалов.

Бухалов е категоричен, че федерацията е правила всичко по силите си, за да може Стаменова да води нормална подготовка.

"Не мога да си обясня нейното поведение. Нормално беше да се обърне към председателя на клуба, а не през медиите. Водени са много разговори с нея как трябва да протекат нещата, докато се намери треньор. Що се отнася до федерацията, тя никога не е била пречка за състезателите", допълни още президентът.