Фейк социология: ГЕРБ води БСП с цели 11%

Свързваната с ВМРО агенция "Барометър България" озадачи с нереални резултати

Политика
15:44 - 30 Март 2021
13019
Фейк социология: ГЕРБ води БСП с цели 11%

43,8% от българите са категорични, че няма да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това сочи проучване на фирмата с един служител "Барометър България", проведено по телефона в периода 24-28 март сред 888 пълнолетни  граждани, непосредствено преди предстоящите парламентарните избори. Проучването било финансирано със собствени средства на агенцията.

Статистиката на „барометрите” показва, че в ситуацията на двуседмичен локдаун и динамичната обстановка, свързана с увеличение броя случаи на COVID-19 и нарастваща смъртност, към периода на проучването поне 35% от анкетираните категорично заявяват готовност да упражнят правото си на вот. Около 45% от участвалите в анкетата категорично отказват да гласуват на идните избори. 

Въпреки това се очаква, че активността на гласувалите ще е малко повече от тази на последните избори за евродепутати.

Проучването на "Барометър Българи посочва, че при 34,8% избирателна активност се очаква подкрепа на 32% от анкетираните за ГЕРБ, а второто място се запазва за БСП с 21,0%. ДПС са трети с 8,7% твърда подкрепа, разчитайки изцяло на традиционния си електорат, не се шегуват „социолозите”.

Новият политически "играч" -"Има такъв народ" и ВМРО имат изравнени позиции, както при ниска избирателна активност, така при възможност да спечелят гласове в деня на вота. 

За "Има такъв народ" заявяват желанието си да гласуват 8,4%.  ВМРО от своя страна затвърждават позициите си сред последователи в патриотичния сектор, като получават 8,1% от подкрепа от анкетираните. 

Според проучването "Демократична България" влиза в парламента, успявайки да задържи основния си дял от подкрепа - 5,8%. "Изправи се. Мутри вън!" събират около 3,2% от протестния вот, с което е малко вероятно да прескочат изборната бариера.

Странното социологическо проучване бе окачествено като "абсолютен фейк" от останалите агенции, които работят на терен. Зад „социологическата агенция” наднича някой си Николай Николов, който не само е единственият говорител от името на “Барометър България”, но и е единственият служител. Справка в регистрите показва, че фирмата плаща здравни и социални осигуровки само на едно лице. Николов потвърди, че това е той и други наети служители в “Барометър България” няма. 

Публична тайна е, че агенцията се финансира от бездънните каси на ВМРО. Това обяснява и нереално завишения процент на "войводите", които иначе според останалите проучвания са под въпрос дали изобщо ще прескочат бариерата от 4%.

Стажант-репортер в Lupa.bg Добрин Драганов