Фейсбук блокира руски държавни медии на територията на ЕС

Страниците на RT и Sputnik вече не се виждат в социалните мрежи

Новини
12:26 - 01 Март 2022
2034
Фейсбук блокира руски държавни медии на територията на ЕС

Компанията майка на "Фейсбук" - "Мета", блокира руските държавни медии RT и Sputnik на територията на целия Европейски съюз, съобщават от социалната врежа.

Промяната означава, че страниците на двете медии вече не се виждат нито във "Фейсбук", нито в "Инстаграм". Действието е с цел борба срещу пропагандните новини, а повод са военните действия на Руската федерация в Украйна. 

"Получихме искания от редица правителства ЕС да предприемем по-нататъшни стъпки по отношение на контролираните от руската държава медии", заяви в "Туитър" Ник Клег - новоназначеният президент на компанията по глобални въпроси. 

Промяната е последната, която "Мета" направи в отговор на руската инвазия в Украйна. В неделя Клег каза, че компанията дава ограничен достъп до "няколко акаунта" в Украйна, "включително тези, принадлежащи на някои руски държавни медийни организации".

Сега обаче се ограничава достъпът до две големи медии в целия ЕС.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) също забрани достъпа до руски медии, които смята за "инструменти за пропаганда" на територията на общността. Това обявиха вчера председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

"Разработват и инструменти за забрана на токсичната дезинформация на руската пропагандна машина в Европа", подчерта фон дер Лайен.

Компанията на Марк Зукърбърг блокира и възможността руските държавни медии да рекламират във "Фейсбук". А преди няколко дни руският медиен и интернет регулатор Роскомнадзор първи ограничи достъпа до "Фейсбук" от територията на Русия.