Фейсбук премахна 530 фалшиви акаунта

Обърквали агитката на Навални

Политика
13:00 - 08 Март 2021
1966
Фейсбук премахна 530 фалшиви акаунта

Facebook е премахнал 530 фалшиви акаунти в Instagram, които целят да объркат протестиращите срещу ареста на Алексей Навални. 

След премахването на фалшивите акаунти от Facebook, руския онлайн регулатор поиска списък с профилите, до които достъпът е ограничен, както и да бъдат обяснени причините за блокирането им от гиганта. 

 „Тези акаунти бяха премахнати като част от текущата ни работа за намиране и спиране на координирани кампании, които се стремят да манипулират публичния дебат в нашите приложения. Това обаче не е казус, при който следва да премахнем акаунтите на автентични лица, протестиращи в подкрепа на Навални ", съобщават от Facebook. 

За случая с Instagram, Навални използва своя профил там, за да каже, че „всичко е наред“ и да се пошегува с живота в затвора в център за задържане извън Москва. Най-видният критик на президента Владимир Путин заяви, че се намира в ареста в Колчугино в район североизточно от руската столица.

Навални прекара 5 месеца, възстановявайки се в Германия, след като беше отровен с нервно-паралитичен агент. Той обвинява за атаката срещу себе си руските власти, но Кремъл отрече всякаква отговорност.

Опозиционният лидер бе арестуван при пристигането си в Русия, като се твърди, че е нарушил условията за условно освобождаване, като не се е явил за срещи с правоохранителните органи, когато се е възстановявал в Германия. Той беше осъден на две години и половина затвор, което предизвика протести в цялата страна.