Фекални води се изливат във варненското езеро

В социалните мрежи призовават да не се консумират миди и риба от басейна

Общество
13:11 - 12 Май 2020
1983
Фекални води се изливат във варненското езеро

От няколко дни водата в района на Морска гара и част от Варненското езеро е мътна и кафява. Вероятната причина за това е замърсяването с отпадни води, които се изливат директно в морето.

“Миналата година е възникнала авария на тръбопровод, който отвежда отпадните води от квартал "Аспарухово" до пречиствателната станция. Най-вероятно кораб, минаващ през варненското езеро е прекъснал тръбопровода”, каза пред Радио Варна заместник-кметът на община Варна Христо Иванов

По думите му вече се подготвя проект за аварийно възстановяване на тръбопровода, има осигурено финансиране и общината е в процедура на подписване на договор с фирма-изпълнител за възстановяването на скъсания от преминаващ кораб в края на миналата година тръбопровод. Проектът трябва да приключи до три месеца, той е на стойност 1 300 000 лева, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В момента отпадните води преминават във водите на Варненското езеро.

Запознати коментират, че в замърсените черноморски води се развиват микроорганизми, които се размножават скоростно заради изобилната хранителна среда.

Междувременно в социалните мрежи призовават да не се консумират миди и риба от езерото.