Феминистки нападнаха Ален Делон

Култура
19:10 - 07 Май 2019
6180
Феминистки нападнаха Ален Делон

Филмовият фестивал в Кан застава зад решението си да присъди почетна "Златна палма" на Ален Делон, въпреки недоволството на американската организация "Жените и Холивуд". Съюзът се обяви срещу приза заради коментарите, които ветеранът на френското кино е правил публично, че е удрял жени и че е против осиновяването на деца от еднополови родители, както и заради подкрепата му за френските крайно десни.

След като отличието за легендата на френското кино бе обявена на 17 април, основателката на "Жените и Холивуд" Мелиса Силвърстийн каза, че е изключително разочарована, че фестивалът в Кан ще почете човек, който изповядва толкова "отвратителни ценности" заради подкрепата му за партията Национален фронт, както и изказванията му, че да си гей е "противоестествено".

От фестивала в Кан заявиха, че Делон ще получи отличието, защото е легендарен актьор и е част от историята на фестивала, както са Клинт Ийстууд, Уди Алън и Агнес Варда. "След Жан-Пол Белмондо и Жан-Пиер Лео за нас е естествено да почетем и култовия актьор Ален Делон", казват от фестивала и допълват, че няма да разглеждат обвиненията срещу актьора.

83-годишният Делон отказа да коментира. Неговите изказвания и преди са били критикувани като сексистки и фанатични, но той никога не е бил обвиняван в домашно насилие или друго престъпление.

Иконата на европейската киноиндустрия е участвал в повече от 80 филма. Работил е с режисьори като Микеланджело Антониони, Лукино Висконти, Жан-Люк Годар и е играл със звезди като Роми Шнайдер, Жан Габен, Ив Монтан и Лино Вентура.