Феномена определи най-добрите, но Кристиано и Стоичков ги няма сред тях! (ВИДЕО)

Бразилецът се нареди до Марадона, Меси и Пеле в собствената си класация

Спорт
20:50 - 27 Октомври 2023
21883
Феномена определи най-добрите, но Кристиано и Стоичков ги няма сред тях! (ВИДЕО)

Кой е най-великият играч на всички времена? Това е въпрос, който се задава от много, много години. Отговорът в последните години обикновено е Лионел Меси или Кристиано Роналдо, като двете суперзвезди са спечелили общо 12 "Златни топки". Те доминират във футбола за цяло едно поколение.

Преди тях обаче бяха Пеле и Диего Марадона. Двамата южноамериканци бяха хегемони в спорта по време на своята ера и все още са в списъка на най-добрите футболисти, въпреки появата на Меси и Роналдо.

Луиш Назарио де Лима - Роналдо, или известен за повечето привърженици на най-великата игра като Феномена, посочи осем играчи, които според него са в "много специална" група сред най-великите футболисти на всички времена. Любопитното е, че бразилецът е в своя списък, но липсва... Кристиано Роналдо!

"За мен има една много, много специална група, в която са Диего, Меси, Кройф, Бекенбауер, Пеле, Ван Бастен, Роналдиньо, каза той през 2022 година. - Бих включил и себе си. Нека феновете да кажат, нека да го обсъждат в баровете. Всеки има своята класация, но не можеш да сравняваш поколенията".

Въпреки че неговият избор породи големи спорове за включените играчи, в списъка на Роналдо има някои забележителни отсъстващи.

Как може да изключи се Кристиано Роналдо? Ами, Мишел Платини, Алфредо Ди Стефано, Зинедин Зидан, Джордж Бест и Ференц Пушкаш - една част, от които вече покойници, ще се почувстват засегнати, ако не бъдат споменати, нали?

Но кои сме ние, за да спорим с мнението на човек, който е играл на най-високо ниво - и един от най-великите нападатели, които са практикували Цар Футбол?

Затова ще разгледаме седемте играчи, които той е включил в класацията, и защо те заслужават да бъдат включени в дебата за "най-добър".

1. Диего Марадона

Диего Марадона е смятан за един от най-великите играчи в историята на футбола. Аржентинецът е участвал в четири световни първенства и е извел страната си до победата в Мондиала през 1986 г. Най-голямото си постижение на клубно ниво постига в Наполи, където през 1986/87 г. ги вдъхновява за първата им титла в Серия А. Няколко години по-късно печели и втората си победа в Калчото. Ако се разхождате из Неапол, ще видите стоки и графити на Марадона по почти всяка улица. Той е запомнен като бог в града и за това има основателна причина.

2. Лионел Меси

От една аржентинска легенда за друга. Макар че Марадона може да се смята за един от най-добрите, Меси може би е най-добрият. Футболистът на Интер Маями е спечелил седем "Златни топки", а триумфът му на Световното първенство през 2022 г. може би му е осигурил статута на "най-велик за всички времена".

Има твърде много рекорди и отличия, за които може да се говори, но 672 гола в 778 участия за Барселона донякъде обясняват неговата гениалност. Но Меси просто не е заради головете. Да, той може да остане в историята като най-великия голмайстор на всички времена, но ще остане в аналите и като най-великият плеймейкър, най-великият дрибльор и със сигурност най-великият играч на всички времена.

3. Йохан Кройф

Може да не е смятан за най-добрия, но Йохан Кройф със сигурност е най-влиятелният и революционен футболист в историята. Нидерландецът печели три "Златни топки" през 1971, 1973 и 1974 г., утвърждавайки се като легенда на Аякс и Барселона.

Той е отговорен и за изобретяването на завъртането "Кройф" - умение, което все още се използва широко в съвременния футбол като начин за умело преодоляване на защитниците. Треньорската му кариера, включваща и привличането на Христо Стоичков в Барселона, също не е лоша и за двата клуба, като се превръща и в един от най-добрите мениджъри на всички времена.

4. Франц Бекенбауер

Най-великият защитник на всички времена? Изглежда, че Роналдо смята така, тъй като Бекенбауер е единственият бранител, който е включен в списъка му със седем играчи. Но германецът напълно заслужава мястото си. Бекенбауер има заслуга за изобретяването на ролята на "модерен защитник" и е един от едва деветте играчи, които са печелили Световната купа, Купата на европейските шампиони и "Златната топка". Той е играл почти 600 пъти за Байерн Мюнхен и е спечелил всичко, което е можело да се спечели.

5. Пеле

Както казва Роналдо: "Не можеш да сравняваш поколенията". И той е прав. Колко добър е бил Пеле? Не са много живите хора, които могат да кажат, че са гледали Краля в разцвета на силите му и си спомнят колко добър беше той. Дори не знаем колко гола е вкарал. Цифрите често се оспорват, но ФИФА твърди, че бразилецът е отбелязал 1281 гола в 1363 мача. Това, което знаем, е, че той спечели три световни купи за Бразилия и е легенда на Сантос.

6. Марко ван Бастен

Марко ван Бастен е смятан за един от най-добрите нападатели в историята. И това е така, въпреки че изиграва последния си мач на 28-годишна възраст след контузия на глезена. Той печели "Златната топка" три пъти - през 1988, 1989 и 1992 г. Освен това печели три титли в Ередивизи и Купата на носителите на купи с Аякс, както и четири титли в Серия А и три европейски купи с Милан.

За Нидерландия вкарва 24 гола и помага за спечелването на Евро 1988 в турнира, в който нанизва пет гола - включително онова воле срещу СССР на финала (2:0).

7. Роналдиньо

Роналдиньо рядко се споменава в дебатите за "най-велик за всички времена", но не може да се отрече колко уникално блестящ беше бразилецът. В пика си той беше най-добрият в света, като през 2005 г. спечели "Златната топка". Беше просто удоволствие да се гледа Роналдиньо през сезоните 2005/06 и 2006/07 в Барселона. Усмихваше се, когато играеше на световно ниво и печелеше мачове. Един от най-умелите играчи в историята.

8. Луиш Назарио де Лима - Роналдо

Феномена се нарежда сред седемте най-велики играчи на всички времена. И знаете ли какво? Не го обвиняваме. Ще защитим Роналдо за егото му, защото той е един от най-великите нападатели в историята. Той беше първата истинска суперзвезда във футбола с тези Nike Mercurial Vapors и уникалното темпо, бразилецът беше почти невъзможно да бъде спрян. Това беше така до онези опустошителни контузии на коляното, които заплашваха да провалят кариерата му.

На 20-годишна възраст светът беше в краката на Роналдо, който премина от ПСВ Айндховен в Барселона за рекордна сума по това време в света. Той е обявен за световен играч на годината на ФИФА. Година по-късно той отново счупи трансферния рекорд, когато Интер подписа с него, и стана най-младият носител на "Златната топка", когато я получи на 21 години.

59 гола в 99 участия за Интер му спечелват преминаване в Реал Мадрид, където вкарва още 104 попадения. Завършва кариерата си в Милан и Коринтианс, преди контузиите да вземат връх. Но какъв играч!