Феноменално! Учени излекуваха алкохолик с ток в мозъка

Пияницата къркал по бутилка уиски на вечер, но отказвал да приеме, че има проблем

Ексклузивно
23:15 - 20 Декември 2019
5801
Феноменално! Учени излекуваха алкохолик с ток в мозъка

Учени излекуваха алкохолик чрез феноменална иновация - електроди в мозъка, през които тече електричество. Доктор Франк Плъмър бил на ръба да умре от пиене, преди да се подложи на експерименталната операция.

Пияницата къркал по бутилка уиски на вечер, но отказвал да приеме, че има проблем, докато черният му дроб не отказал през 2012 г. Плъмър получил нов орган от донор, който му бил трансплантиран, но завалията продължил да пие, докато и трансплантираният дроб не започнал да отказва.

Доктор Плъмър, специалист по инфекциозни болести, се обърнал до екип специалисти от Торонто, Канада, като последен и отчаян ход. Медиците го подложили на операция, при която пробили отвори в черепа му и имплантирали два електрода.

Електродите са свързани с акумулаторна батерия, вкарана под ключицата му. Този експериментален метод, струващ 11 000 паунда, изпраща електрически импулси към онзи дял от мозъка, отговарящ за пристрастеността.

Специалистите твърдят, че по този начин се регулира мозъчната активност, която кара алкохолиците да желаят да пият. Една година след операцията стимулаторът не е спирал да работи и доктор Плъмър вече не изпитва постоянна нужда от алкохол.

Плъмър споделя пред канадски медии: „Това лечение промени живота ми, то ми спаси. Трябва повече хора да го преминат и да получат нов живот”.

Превод от в. „Сън”