Ferrari замразява разработката на електромобили

Сегашните акумулатори не осигуряват достатъчен пробег на возилата и се зареждат бавно

Новини
19:26 - 15 Декември 2019
1262
Ferrari замразява разработката на електромобили

Един от малкото останали производители на традиционни спортни автомобили - Ferrari, обяви, че се отказва от преминаването към изцяло електрически автомобили. Това, разбира се, не означава, че компанията отрича възможността за създаването на модел без двигател с вътрешно горене, но то е възможно не по-рано от 2025 г., коментира на среща с журналисти в базата в Маранело генералният директор на марката Луи Камилиери. 

"Сегашните технологии на акумулаторите просто не ни устройват, тъй като те не осигуряват достатъчен пробег на електромобилите, а освен зареждането им отнема много време", коментира Камилиери, като по този начин повтори заявеното от друга легендарна спортна марка McLaren. Британците също не виждат, поне на този етап, смисъл от разработката на електрически модел, пише Actualno.com.⠀ 

По-рано тази година Ferrari пусна първия в своята история автомобил, който може да се придвижва на електричество -зареждащият се хибрид SF90 Stradale (на снимките). Неговият силов агрегат със сумарна мощност 1000 к.с. съчетава 4,0-литров бензинов V8 двигател със 780 к.с. и три електромотора. Купето е със система за задвижване на четирите колела, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди. Само на ток то може да измине до 25 км. 

За разлика от Porsche, където твърдят, че използват електромоторите и батериите не само заради екология, но и заради повишаване на динамичните характеристики, във Ferrari считат електрификацията за принудителна мярка. Тя се въвежда, за да може автомобилите да отговарят на по-строгите екологични стандарти, влизащи в сила от 1 януари 2020 г. 

В същото време обаче компанията от Маранело вече обяви, че ще запази традициите си, но едновременно с това ще поеме и в нова посока. Италианският производител ще предложи кросоувър, който трябва да излезе на пазара през 2022 г.