Фестивалът на хвърчилата показва въздушни чудеса по морето

Пъстроцветните летящи играчки ще изпъстрят небето над Велека, Варвара, Приморско, Варна и Шабла

Култура
13:55 - 16 Август 2024
2210
Фестивалът на хвърчилата показва въздушни чудеса по морето

За поредна година огромни цветни хвърчила ще изпъстрят небето над българското черноморско крайбрежие от Синеморец до Шабла. Днес на плаж Велека край Синеморец стартира 12-то издание на Международния фестивал на хвърчилата, който се утвърди като една красива традиция и празник, привличащ многохилядна публика от цял свят.

Очаква ни един грандиозен празник на свободния полет и цветната феерия под мотото „Хвърчила по пътя на птиците", който ще обходи цялото наше Черноморско крайбрежие, следвайки прелетния път на птиците Виа понтика. Еднодневни и двудневни демонстрации на хвърчила ще бъдат проведени на различни места, съобщават организаторите от "Въздушни чудеса-България".

Ето и програмата на фестивала тази година:

16-17 август – Синеморец, плаж Велека

18-19 август – Варвара, Сухото дърво, Дарданелите

21-22 август – Приморско, плаж ММЦ

24-25 август – Варна, плаж Аспарухово

31 август и 1 септември – Шабла, плаж Малкото море

Основен акцент на събитието са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват.

От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други.

Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът обикновено е съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Освен като вече утвърдено културно събитие и безспорна атракция за жителите и гостите на Черноморието ни, фестивалът е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло.

Тъй като фестивалът следва небезизвестния миграционен път „Виа Понтика", използван от стотици хиляди птици по време на техния прелет, очакваме по време на демонстрациите в небето да се реят не само хвърчила. Съвсем логично, фестивалът ще излъчва послания, свързани с опазването на птиците и техните местообитания, казват организаторите.


От своето възникване в Азия преди две хилядолетия, изкуството за изработване и пускане на хвърчила се е разпространило навсякъде по света. Днес то е по-популярно от всякога, то е начин за релаксация, забавен спорт и вид духовно упражнение. И за разлика от много други изкуства, никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да го практикувате.

За първа година Министерство на туризма подкрепя фестивала!

Плакатът на фестивала за събитието на 18 и 19 август край местността Сухото дърво-Дарданелите край царевското село Варвара пък носи посланието "Правете хвърчила, не война!