Фиаско: Гешев си тръгна посърнал и посрамен от Страсбург

Евродепутатите не проявиха никакъв интерес към отстранения главен прокурор, изчерпаха въпросите си за 15 минути

Политика
15:15 - 13 Юни 2023
7475
Фиаско: Гешев си тръгна посърнал и посрамен от Страсбург

Уволненият вчера от Висшия съдебен съвет главен прокурор Иван Гешев излезе видимо посърнал от Европарламента, където отиде с гръмовната заявка да прави "важни разкрития за корупцията в България по високите етажи на властта". Визитата му в Страсбург обаче се оказа тотално фиаско, а Гешев не провокира никакъв интерес у евродепутатите.

Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опита да отмени изслушването му, под предлог че вече не е главен прокурор, но все пак той бе допуснат да говори пред евродепутати от работна група за наблюдение на върховенството на закона. Репортери не бяха допуснати вътре.

На излизане от залата Гешев каза лаконично пред група български кореспонденти в Страсбург, че очаква да види дали президентът ще издаде указ за освобождаването му, както и как ще се произнесе Конституционният съд по питането му за правото на членове на ВСС с изтекъл мандат да гласуват уволнението му.

На закритото заседание се очакваше Иван Гешев да направи пред евродепутати важни разкрития, с които да отвърне от чужбина на уволнението си. "Каквото имам да кажа, ще го кажа в България", заяви лаконично Гешев пред журналистите. Вчера обаче той даваше вид, че има друго намерение, когато напусна заседанието на Висшия съдебен съвет, под нелепия предлог, че гони самолет за Страсбург, където да докладва за корупционни схеми.

Вместо това развил тезата, че уволнението му било следствие на заканата му да арестува руския президент Владимир Путин, ако дойде в България. За "Барселонагейт" не изложил никакви допълнителни факти, защото казал, че чака правна помощ от Турция. Депутатите бързо загубили интерес към него и след 15-тина минути изчерпали въпросите си, предава в. "Сега".

Отстраненият вчера главен прокурор никога досега не е изнасял в чужбина разобличителна информация за корупция по високите етажи на властта. Явяването му в Страсбург днес, след като внесе в Народното събрание над 600 страници от разследването на аферата "Барселонагейт" и поиска депутатския имунитет на Бойко Борисов, изглежда като отчаян ход да се представи за жертва на политическо преследване, че си върши работата.