Fibank отрече: Не се продаваме!

Акциите на трезора достигнаха 5-годишен връх

Актуални новини
12:48 - 21 Май 2024
5128
Fibank отрече: Не се продаваме!

Медийна публикация, официална позиция, пазарна реакция - в този класически бизнес сюжет през последните 24 часа влезе Fibank, петата по големина банка у нас. Причината - твърдения за готвена продажба.

Те дойдоха от публикация на в."Капитал" в понеделник следобед, според чиито източници текат преговори в напреднала фаза с потенциални купувачи в лицето на "Уникредит Булбанк" и "Пощенска банка" и до обявяване на сделка може да се стигне още в рамките на май.

Късно през същия ден от Fibank излязоха с официална позиция: "Банката не е стартирала и не се провежда процедура по т.нар. дю дилиджънс, която процедура е стандартен елемент при покупко-продажбата на структоопределящ за българската икономика актив. За над 30-годишната си история на българския пазар Fibank се утвърди като най-голямата и авторитетна банка с български капитал. В това си качество тя винаги е представлявала интерес за български и чуждестранни инвеститори".

Иначе казано, банката не се продава или поне няма как наистина да се появи нов собственик на хоризонта в рамките на броени дни.

В позицията от банката определят публикацията на "Капитал" като "непотвърдена информация, базирана на неофициални източници и в противоречие с добрите журналистически стандарти".

Реакцията на пазара

"Ако трябва да съдим по развитието на акциите, то определено тези събития се намират за позитивни от акционерите предвид, че акциите на банката нараснаха с главоломните 0,50 ст. само за първите 45 минути от търговската сесия с обем от близо 445 000 хил. лева".

При отварянето на търговията на БФБ акциите се изстреляха до 5,10 лева - 5-годишен рекорд. Към момента на писане на тази статия (12:00 часа на 21 май) цената се стабилизира на над 4,80 лева, пише Money.bg.