ФИФА изпробва автоматичната засада, променят формата на Шампионската лига

Спорт
16:11 - 10 Февруари 2022
1708
ФИФА изпробва автоматичната засада, променят формата на Шампионската лига

Световната футболна асоциация ФИФА скоро ще въведе революционната технология за автоматично отчитане на засадата. От федерацията я изпробваха по време на полуфиналът на Световното клубно първенство между Челси и Ал Хилал, като смятат резултатите за отлични. Новият софтуер (SOAT) позволява позицията на всеки играч да бъде проследяван на момента.

„Новата технология ни позволява да видим перфектно в 3D тялото на всеки играч в даден момент. Благодарение на това се създават анимации за секунди, които веднага показват дали даден играч е в засада“, каза директорът по технологиите към ФИФА Себастиан Рунге.

Президентът на световната съдийска организация Пиерлуиджи Колина също остана доволен, но подчерта, че последната дума ще остане на съдията.

Технологията трябва да бъде налична за Световното първенство в Катар през зимата.

УЕФА и Асоциацията на европейските клубове (ЕСА) постигнаха споразумение да промяна на формата на провеждането на Шампионската лига. Тази промяна ще влезе в сила през 2024 г., съобщи италианското издание „Gazzetta dello Sport“. Така ще настъпи сериозна промяна във формата на провеждане на груповата фаза на турнира.

Шампионската лига е европейския клубен турнир, който генерира най-голям зрителски интерес и като такъв от УЕФА се опитват да запазят интереса на аудиторията към него. Затова и с ЕСА са започнали разговори за промяна на формата на надпреварата, като в се съобщава, че в периода 2024 – 2027 г. в Шампионската лига ще вземат участие 36 отбора, а не досегашните 24.

Ще бъде представена нова формула, според която всеки участник в груповата фаза ще изиграе поне десет мача, докато класическата групова фаза ще престане да съществува.

Вече няма да става така, че два отбора да играят в групите по два пъти на разменено гостуване, а всеки ще се играе по пет мача у дома и навън с различни противници.

Клубовете на практика ще са в една лига, според волята на жребия, на базата на класирането ще се реши кой с кого ще играе, а 8-те най-високопоставени тимове ще спечелят място на осминафиналите.

Отборите от 9-о до 24-о място ще играят плейофи, като при тях напред ще се класират 8 отбора.

Тимовете, завършили от 25-то до последно място, ще бъдат елиминирани без възможност да играят в Лига Европа.

Към 8-те победители от плейофите ще се присъединят осемте най-добри от лигата, като след това те ще играят помежду си по познатите нам правила. Годишният приход от телевизионни права при новия формат на Шампионската лига ще бъде 5 милиарда евро на сезон, което е с 1,5 милиарда повече спрямо сегашните приходи.