ФИФА разреши на Ериксен да играе на Мондиал 2022

Датският ас подписа с Брентфорд в началото на седмицата, седем месеца, след като колабира на терена

Спорт
16:59 - 03 Февруари 2022
1295
ФИФА разреши на Ериксен да играе на Мондиал 2022

Кристиан Ериксен ще получи „зелена светлина“ от ФИФА да играе на Световното първенство в Катар през 2022 година, дори ако някой сърдечен преглед покаже потенциален проблем.

Датският ас подписа с Брентфорд в началото на седмицата, седем месеца, след като „умря“ на терена по време на мача срещу Финландия от Евро 2020.

Бившият футболист на Тотнъм и Интер разкри, че целта му е да играе за Дания в Катар, когато стартира Световното първенство през ноември.

И докато ФИФА изисква всички играчи, избрани за турнира, да преминат скрининг, за да бъдат идентифицирани потенциални рискове от сърдечен арест, от централата няма да пречат на Ериксен да вземе участие на Мондиал 2022.

29-годишният датчанин има имплантиран кардиовертер дефибрилатор, който поддържа ритъма на сърцето му. Това е вид пейсмейкър, който може да предотврати сърдечни арести чрез разтоварване, за да възстанови редовния сърдечен ритъм.

Правилата на Световното първенство на ФИФА включват, че всяка страна трябва да потвърди, че всички играчи са преминали медицински преглед, включително сърдечен скрининг.

„Когато става дума за състезания на ФИФА всички играчи трябва да преминат сърдечен скрининг, за да се гарантира, че са напълно наясно с всичко, което може да повлияе на тяхното здраве. Окончателното решение дали даден играч може да играе се взема от самия футболист и съответната федерация“, се казва в правилника на ФИФА.

Ериксен завърши своя трансфер в Брентфорд, след като премина обстойни медицински изследвания в клиника в Амстердам. Той ще пристигне в Обединеното кралство най-рано тази неделя, след като наскоро се ваксинира срещу COVID-19.

Бившият футболист на Тотнъм се очаква да започна да тренира с новините си съотборници през следващата седмица, за да спази правителствените правила. Ериксен едва ли ще бъде готов да направи своя дебют срещу Манчестър Сити следващата сряда, но може да се появи в игра при домакинството срещу Кристъл Палас, което е на 12 февруари, ако е достатъчно подготвен.