ФИФА: РОНАЛДО е "тотален гений"

37-годишната звезда е първият футболист в историята, вкарал поне веднъж на пет Мондиала.

Новини
10:51 - 27 Ноември 2022
5045
ФИФА: РОНАЛДО е "тотален гений"

Кристиано Роналдо бе наречен "тотален гений" от ФИФА за начина, по който спечели дузпа за Португалия в мача срещу Гана на световното първенство (3:2), предава СЕГА. 37-годишната звезда след това реализира от 11 метра, за да стане първият футболист в историята, вкарал поне веднъж на пет Мондиала.

Отсъждането на нарушение срещу Роналдо вбеси треньора на ганайците Ото Адо. На брифинг в Доха обаче членът на групата за технически изследвания на ФИФА (TSG) Сънди Олисех - бивш нигерйски национал, обяви, че футболистите стават все по-умни. TSG, която се ръководи от бившия треньор на "Арсенал" Арсен Венгер, анализира всеки мач и предоставя своя отчет, включително и данни за представянето на отбори и играчи, както и за тенденциите.

В първите 20 двубоя на Мондиал 2022 бяха отсъдени общо 9 дузпи, което е предпоставка за надвишаване на предишния рекорд от 24, поставен на първенството в Русия преди 4 години.

Роналдо спечели 11-метровия удар след съприкосновение със защитника на "Саутхемптън" и Гана Мохамед Салису. Бившият национален бранител на Англия Матю Ъпсън нарече в коментара си за Би Би Си това действие на португалеца "гмуркане".

А ядосаният треньор африканците Ото Адо заяви пред BeIN Sports: "Съдията даде дузпа, която не беше дузпа - всички видяха това. Защо? Защото е Роналдо? Съдията не бе прав."

Но Сънди Олисех обяви, че Роналдо е играл умно в този момент, за да спечели дузпата, която му позволи да вкара 118-ия си гол за Португалия.

"Може би нападателите стават вси по-умни - каза нигериецът. - Дузпата срещу Роналдо? Хората може да говорят каквото си искат за него, но умното му изчакване секунда, докосването на топката, протягането на крака и след това контакта... Тотален гений. Да отдадем заслуженото на умните нападатели, но и ВАР също е голяма причина за отсъждане на толкова дузпи. Съдиите могат да гледат ситуациите по 3-4 минути на повторение."

Въпреки това в 16-те мача от първата фаза имаше общо 4 нулеви равенства, което е нов рекорд от 25% за двубои от един кръг на световно първенство. В добавка дойде 0:0 на Англия - САЩ във втория мач на двата тима в Катар.

Това е много близо до абсолютния рекорд за нулеви двубои на Мондиали, който е от 7 и се е получавал в четири първенства. А Катар 2022 е все още на ниво 24 изиграни от предвидените 64 мача. На последното световно - в Русия през 2018-а, имаше едно единствено нулево равенство - между Дания и Франция в групата, когато и двата тима вече се бяха класирали напред.

"Отборите не искат да рискуват прекалено", обяснява сегашното положение Олисех.

"Очевидно твърде много тимове разчитат на предпазлив подход - добавя колегата му в TSG Алберто Дзакерони, който спечели италианското първенство с "Милан" и азиатската купа като наставник на Япония. - Но с напредването на турнира ще видим как отборите стават все по-смели."

В първите 24 двубоя на Мондиал 2022 бяха отбелязани 57 гола (2,38 средно на мач). Що се отнася само до срещите от първия кръг (общо 16) - нямаше нито едно попадение с удар извън наказателното поле. В началото на вторите мачове все пак видяхме два далечни гола, но този показател е много ниско в сравнение с предходните две световни първенства.

Същевременно топката "Ал Рихла", изработена от "Адидас" специално за Мондиала, бе описана от ФИФА като "движеща се по-бързо от всяка друга" в историята на световните шампионати. Според ФИФА топката "осигурява най-високо ниво на точност и надеждност на терена".

Друг член на TSG - бившият вратар на Колумбия Фарид Мондрагон, твърди: "Технологиите се подобриха, това помага за топките, обувките, ръкавиците, данните. Всичко е в посока подобряване на играта. Когато имаш добър шутьор, всяка топка, изстреляна от него, може да е бърза и опасна. Говорих с приятели от целия свят, всички се чувстват комфортно с тази топка. Ние, вратарите винаги се оплакваме от бързо движещи се топки, но все пак това е за доброто на играта."