Филчев: Казах на Костов , че прокуратурата не служи на крадливите му съпартийци

Бившият премиер промени ГПК и отне правото на обвинението да иска разваляне на незаконните приватизационни сделки, заяви бившият главен прокурор

Общество
14:54 - 18 Февруари 2020
1595
Филчев: Казах на Костов, че прокуратурата не служи на крадливите му съпартийци

"Иван Костов и подчинената му администрация по всякакъв начин пречеха на усилията на прокуратурата да търси отговорност за разграбването на държавата. Това е естествена реакция. Няма премиерът Костов сам да се предаде и да влезе в затвора! Като стана премиер, Костов веднага промени ГПК и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки, които увреждат държавния интерес. Така държавата остана без защита пред разбойническите набези на костовистите."

Това заявява пред "Труд" бившият главен прокурор Никола Филчев, коментирайки въпроса какво е направила прокуратурата по негово време, за да потърси отговорност за "разбойническата" приватизация.

"Още като почнах работа, влязох в конфликт с премиера Костов и му казах в очите: „Прокуратурата служи на държавата, а не на крадливите ти съпартийци!“. Тогава той се опита да ликвидира прокуратурата. Заяви ми, че ако продължаваме да се занимаваме с приватизацията, ще превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет, в подчинен нему административен орган", посочва още Филчев.

Той допълва, че Костов е предприел стъпки, за да осъществи намеренията си.

"Какво аз му отговорих, не е за казване. Затова се принудих да поискам тълкуване от Конституционния съд на разпоредбата на чл. 158, т.3 по въпроса кой е компетентен да извърши „промени във формата на държавно управление“ – обикновено или Велико народно събрание. Конституционният съд възприе моето становище, че установените от Конституцията органи на държавна власт (законодателна, изпълнителна и съдебна власт) и връзките, взаимоотношенията между тях може да се променят само от Велико народно събрание", посочва още бившият главен прокурор.

Запитан дали срещу крадливите приватизатори нищо не е могло да се направи, Филчев отговаря, тогава са дадени на съд хиляди приватизатори - въпреки съпротивата на правителството на Костов и липсата на правомощия.

"Само през 2002 г. прокуратурата образува 1577 дела за престъпления по служба, свързани с приватизацията. Когато постъпих в прокуратурата заварих неприключени 74 дела за източването на банките, по които Националната следствена служба беше работила 4-5 г. Делата бяха с голям обем – от 50 до 200 тома. За 1 г. приключихме разследването и внесохме обвинителни актове в съда срещу виновните длъжностни лица от банките (изпълнителни директори и други) за раздаване на необезпечени кредити, финансови престъпления, измами и престъпления по служба, длъжностно присвояване. Редица съдии (вероятно добре мотивирани от обвиняемите банкери) връщаха делата многократно на прокуратурата уж за допълнително разследване. При управлението на Кобурга народните представители – също добре мотивирани от обвиняемите банкери отмениха разпоредбата на чл.220, ал. 3 НК. Така престъплението „отпускане на кредит без надлежно обезпечение“ беше декриминализирано и отпадна наказателната отговорност за раздаването на необезпечени кредити. Усилията на прокуратурата се оказаха удар във въздуха, поради саботирането от страна на корумпирани съдии и корумпирани политици – депутати", обяснява Никола Филчев.

"Един „дребен“ случай е показателен за обстановката, в която работеше тогава прокуратурата. В рамките на предварителна проверка на приватизацията на предприятието „Каолин“ прокуратурата призова на разпит народния представител от Разград Никола Николов, шеф на кръга „Агнешките главички“. Тогава Костов наддаде силен вой.

Той беше „началникът на България“ – премиер и лидер на управляващата партия СДС и контролираше парламента, олигарсите и медиите. Той не можеше да допусне такова своеволие на прокуратурата. Свика екстрено съвещание на политическото ръководство на СДС и то излезе с декларация, която Костов прочете по телевизията: „Ръководството на СДС подкрепя нашата приватизация и застава зад всеки един от нашите приватизатори, в това число и Николов. Прокуратурата да завърши час по-скоро своята „голяма“ проверка, защото в противен случай тя се нарежда до нашия политически противник БСП“. Тогава никоя медия не реагира, че премиерът Костов грубо нарушава разделението на властите и накърнява независимостта на съдебната власт. Приеха го за нормално Костов „да дръпне ушите“ на главния прокурор", разказва бившият обвинител номер едно.

Запитан каква е ситуацията днес, Никола Филчев посочва, че при управлението на премиера Борисов, прокуратурата постоянно вика на разпити представители на управляващата партия, повдига им обвинения и ги предава на съд. Някои са дори осъдени.

"Но Борисов не заплашва съда и прокуратурата, не се заканва, че ще измени конституцията и законите, за да им отнеме правомощията, или че ще извади прокуратурата от съдебната власт. Премиерът Борисов не използва специалните служби, за да подслушва и следи главния прокурор, каквато беше практиката при Костов по мое време.