Филипините готвят споразумение за Южнокитайско море със САЩ и Япония

САЩ
11:06 - 10 Април 2024
1434
Филипините готвят споразумение за Южнокитайско море със САЩ и Япония

Предстоящата тристранна среща на върха между Съединените щати, Филипините и Япония ще включва споразумение за поддържане на сигурността и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, каза в сряда филипинският президент Фердинанд Маркос младши, цитиран от "Ройтерс".

Маркос трябва да замине за Вашингтон в сряда следобед за разговори с президента на САЩ Джо Байдън и японския премиер Фумио Кишида.

"Срещата на върха ще съдържа повече подробности по отношение на това как ще се осъществява сътрудничеството", каза Маркос пред репортери.

Маркос също ще проведе двустранна среща с Байдън преди срещата между тримата лидери.

Филипините под ръководството на Маркос задълбочиха военните връзки както със Съединените щати, така и с Япония, тъй като морските сблъсъци с Китай в Южнокитайско море ескалираха.

Маркос почти удвои филипинските бази, до които американските войници имат достъп, като паралелно с това се водят преговори с Япония за споразумение за реципрочен достъп, което ще позволи присъствието на японски сили на филипинска земя.

В същото време Маркос също отрече съществуването на така нареченото "джентълменско споразумение", за което се твърди, че е сключено при предшественика му Родриго Дутерте с Пекин за запазване на статуквото във Втора Томасова плитчина - спорен морски обект в Южнокитайско море.

Говорител на бившия президент Дутерте потвърди миналия месец, че е сключено такова споразумение, но Маркос каза, че няма докъментация за подобна сделката.

"Ужасен съм от идеята, че чрез тайно споразумение компрометирахме територията, суверенитета и суверенните права на Филипините", каза Маркос.

Китай претендира за суверенитет в почти цялото Южнокитайско море, припокривайки се с териториалните претенции на Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней.