Филипините приеха спорен закон срещу тероризма

Заподозрените могат да бъдат задържани за 24 дни без обвинения

Свят
17:01 - 03 Юли 2020
408
Филипините приеха спорен закон срещу тероризма

Президентът на Филипините Родриго Дутерте се подписа под спорен законопроект за борба с тероризма. Според критици законът може да бъде използван срещу дисиденти и осигурява на правителството ново оръжие за атакуване на опоненти, информира АФП.

Законодателството, одобрено от Конгреса през миналия месец и критикувано от правозащитни организации, позволява на Дутерте да назначава съвет, който може без съдебна заповед да нарежда арести на хора, които се смятат за терористи. Също позволява задържане в продължение на седмици без повдигане на обвинения, което според правителството е необходимо в борбата с комунистите и ислямистите.

Подписването на закона демонстрира нашия сериозен ангажимент за смазване на тероризма, който отдавна разяжда страната и предизвика невъобразима скръб и ужас на много голяма част от нашия народ, каза говорител на държавния глава.

Но активисти алармират, че определението за тероризъм в законодателството е неясно и може да подсили кампанията на Дутерте срещу критиците му.

Законът определя тероризма като намерение да се причини смърт или нараняване, нанасяне на щети по обществено или частно имущество, използване на оръжия за масово унищожение за сплашване на правителството или всяване на страх.

Заподозрените могат да бъдат задържани за 24 дни без обвинения, което според опоненти е в нарушение на тридневния срок, заложен в конституцията на Филипините.

Доклад от миналия месец на ООН показва, че най-малко 8663 души са убити по време на войната срещу наркотиците във Филипините.