Филипините забраняват електронните цигари

Мярката се наложила заради страх от заболявания на белите дробове

Свят
17:23 - 21 Ноември 2019
2069
Филипините забраняват електронните цигари

Властите във Филипините обявиха, че налагат забрана на продаването и използването на електронни цигари, едно доста неочаквано решение, явно дошло от авторитарния президент на страната Родриго Дутерте.

В изявление на началника на филипинската полиция се казва: „По заповед на президента всички полицейски служители в държавата ще спомогнат за налагането на забраната за използването на електрони цигари и всички нарушители ще бъдат арестувани”.

Това се случва, след като 16-годишно момиче беше диагностицирано със заболяване на белите дробове, причинено от тези цигари. Тя е използвала е-цигари шест месеца.

Докторите казват, че това най-вероятно е първото подобно заболяване в Азия, което уби почти 40 души в САЩ и породи страх сред регулаторните органи по целия свят.

Момичето, чиито симптоми включват внезапно и силно задъхване, е било изписано след лечението.

Отначало промотирани като мощно средство за отказване от тютюнопушенето, електронните цигари действат като загряват ароматна течност, която да създаде пара, в която липсват повечето от 7000 отровни химикали, присъстващи в традиционните цигари. Те съдържат някои от тези химикали, но в много по-ниски нива.

Критиците казват, че широкото разпространение на ароматните е-цигари ги превръща много атрактивни за децата и потенциално опасни и водещи към никотиново пристрастяване сред младите хора.

Смъртните случаи в САЩ доведоха до това няколко щати да приложат или обмислят забрана.

По целия свят около 30 държави, включително Бразилия и Сингапур, наложиха пълната им забрана.

Индия, най-голямата от тях, го направи през септември, като причина за това се посочиха смъртните случаи в Съединените щати.

Превод от "Индипендънт"