Филипинската брегова охрана спаси 67 души от потъващ ферибот

Свят
17:14 - 03 Август 2023
1585
Филипинската брегова охрана спаси 67 души от потъващ ферибот

Филипинската брегова охрана спаси всичките 67 души от ферибот, който е започнал да се пълни с вода след удар в неопределен плаващ обект, съобщава "Асошиейтед прес". Това се е случило днес край остров Полило в провинция Кесон и бележи втората злополука с ферибот в страната в рамките на седмица.

Фериботът Jovelle Express 3 се е блъснал в обекта на обед, след което един от пътниците е успял да се свърже с бреговата охрана за да поиска помощ. 60-те пътници и седемте членове на екипажа са докарани в Полило, като след това друга лодка ги е докарала до дестинацията им в Кесон.

Миналата седмица са загинали поне 27 души след като пренатоварен дървен ферибот се е преобърнал в Лагуна де Бей. Това се е случило малко след като плавателният съд е напуснал град Бинангонан. Повече от 40 други пътници и членове на екипажа на Aya Express са били спасени, съобщи бреговата охрана.

Срещу капитана на ферибота, двама членове на екипажа и собственика на ферибота са повдигнати наказателни обвинения. Офицерът от бреговата охрана, който е позволил на претоварения плавателен съд да отплава, също е приведен под отговорност.

От службата казват, че капитанът е знаел, че фериботът е претоварен. Той твърди обаче, че не е могъл да убеди никой от пътниците да слезе.