Филипински министър с коронавирус за втори път

Аньо е тестван преди среща с президента Дутерте и други ключови министри

Свят
14:56 - 17 Август 2020
1202
Филипински министър с коронавирус за втори път

Филипински министър е с положителна проба за коронавирус за втори път в рамките на пет месеца, обявиха властите, цитирани от АФП.

Експерти се опитват да установят дали министърът повторно се е заразил.

Вътрешният министър Едуардо Аньо заяви, че е с положителна проба за коронавирус, след като е имал симптоми като при грип през миналата седмица. Той беше диагнозиран с Covid-19 за първи път през март, но нямаше симптоми тогава.

Проучвания показват, че заразени с коронавирус започват да създават антитела около седмица след инфекцията или с появата на симптоми. Но учените все още не са напълно убедени дали човешкото тяло създава достатъчно антитела, за да се пребори с вируса, а също така, ако го прави, за какъв период се запазва имунитетът.

Някои изследвания показват, че пациенти, които са се възстановили от коронавирус, могат да изгубят имунитета си в рамките на няколко месеца и дори седмици.

Филипинските власти обявиха, че експерти анализират симптомите на Аньо, предишния положителен тест и лабораторни резултати, за да установят дали това е втора инфекция. Те призоваха да не го наричат повторна инфекция, тъй като научната общност не е приела, че може да се случи повторно заболяване от коронавирус.

Аньо е тестван преди среща с президента Родриго Дутерте и други ключови министри в понеделник, на която трябваше да се реши дали да се удължи двуседмичната блокада в Манила и четири провинции, която изтича тази седмица.

Филипините са най-засегнатата държава в Югоизточна Азия с над 160 000 случая и повече от 2600 починали.