Филм за диригента Васил Арнаудов с премиера по БНТ

Музикалният педагог е баща на продуцента Андрей Арнаудов

Култура
18:07 - 14 Юни 2023
5264
Филм за диригента Васил Арнаудов с премиера по БНТ

Филм, посветен на именития хоров диригент и музикален педагог проф. Васил Арнаудов – дългогодишен ръководител и диригент на русенския хор „Родина“, един от най-ярките представители на българската музикална култура през втората половина на XX век, ще излъчи Българската национална телевизия.

Филмът „Васил Арнаудов – диригент на света“, ще бъде представен на 14 юни, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1. Сценарист и режисьор на документалния филм, с който през тази година се отбелязват 90 години от рождението на именития диригент, е Георги Тошев, оператор е Георги Гвоздев, а режисьор на монтажа – Калояна Климентова.

Проф. Васил Арнаудов е роден на 1 май 1933 г. във Варна. През 1956 г. завършва Българската държавна консерватория със специалност „Хорово дирижиране“. Последователно дирижира Хор на софийските учителки, хор „Родина“ - Русе, Българска хорова капела „Светослав Обретенов“, Софийски камерен хор „Любомир Пипков“ и много хорови формации в страната и чужбина.

От 1971 г. Васил Арнаудов е заслужил артист, от 1974 г. е доцент по хорово дирижиране в БДК, от 1976 г. – декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет на БДК, от 1980 г. зам.-ректор на Консерваторията, професор по хорово дирижиране и народен артист. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ I ст. и „Златна лира“ и е почетен гражданин на Силистра, Русе, Ямбол и гр. Аргостоли, Гърция. През 1990 г. е избран за пръв председател на новосъздадения Български хоров съюз.

Васил Арнаудов със сина си Андрей

Проф. Васил Арнаудов има широк репертоарен спектър от български и чужди песенни и кантатно-ораториални творби и композитори. Сред българските творци в репертоара му влизат творбите на – П. Стайнов, Л. Пипков, Д. Петков, С. Пиронков, Ал. Танев, Константин Илиев, Кр. Кюркчийски и др., а сред чуждите – на Хайдн, Моцарт, Бетовен, Верди, Берлиоз, Шостакович, Стравински, Рахманинов и много други.
Той постига успехи не само на българската сцена, но и в редица международни конкурси, фестивали и турнета в Япония, Великобритания, Италия Германия, Ирландия, Гърция и т.н.

С Видин името на Васил Арнаудов се свързва от идването му през 1966 г., когато под негово ръководство и с негова помощ се поставя началото на школуваното хорово пеене в града и окръга. С неговата безценна организационна и диригентска помощ Видин е домакин на седемте национални „Празници на кантатно-ораториалната музика“, кръстени по негова инициатива през 1988 г. на името техния създател и дългогодишен председател на организационния им комитет „Проф. Константин Илиев“.

През 1980 г. Васил Арнаудов е поканен като консултант на първия български хор „Янко Мустаков“ в Свищов. Под негово ръководство хорът постига големи успехи и през 1984 г. е удостоен с най-високото звание – представителен.

За творческите си заслуги и приноса му в развитието на хоровото певческо изкуство в града ни проф. Васил Арнаудов е обявен за почетен гражданин на Видин на 30 юни 1980 г. Умира на 19 март 1991 г. в София.

Васил Арнаудов е баща на известния продуцент и тв водещ Андрей Арнаудов.